Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2014. Január 20. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa megnyithatja a vatikáni levéltárnak a XII. Piusra vonatkozó részét

Ferenc pápa megnyithatja a vatikáni levéltárnak a XII. Piusra vonatkozó részét

Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat.

Lombardi ugyanakkor azt mondta, Skorka rabbi kijelentései nem jelentenek újdonságot.
A XII. Pius pápaságának (1939-1958) időszakára vonatkozó vatikáni levéltári anyag és más dokumentáció nyilvánosságra bocsátásának szándéka már évtizedek óta napirenden szerepel - hangoztatta a szóvivő.
Hozzátette: az archívum megnyitásának ideje attól függ, mennyi kell még a hatalmas dokumentáció rendszerezéséhez.
Lombardi atya Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője nyilatkozatára reagált. Skorkát, akit régi barátság fűz az egyházfőhöz, Ferenc pápa csütörtökön magánaudiencián fogadtaa Vatikánban. Skorka a brit The Sunday Timesnak vasárnapazt hangoztatta,hogy Ferenc pápa nyithatná meg XII. Pius archívumát.
Skorka emlékeztetett arra, hogy a Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsekkel 2010-ben írt könyvükben a jövendőbeli pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak nem szabad félni az igazságtól és meg kell nyitnia az archívumokat.
Skorka rabbi tagja lesz a Ferenc pápát május 24-26. között a Szentföldre kísérő pápai delegációnak.
Lombardi egy korábbi, 2009-es nyilatkozata szerint az Eugenio Pacelli pápaságának éveiben felhalmozódott levéltári anyag, mely egybeesik a második világháború és a holokauszt korszakával, összesen 16 millió lapból áll. Ezek az ötvenes évek végétől több mint 15 ezer borítékban várnak arra, hogy a levéltárosok átvizsgálják őket. Akkor Lombardi azt mondta, 4-5 év kell a feldolgozásukhoz.
A pápák és szentszéki hivatalok teljes dokumentációját őrző titkos vatikáni levéltár anyagát a tudósok 1939-ig használhatják. Ugyanakkor nyitott a második világháborús hadifoglyokra (1939-1947), valamint a II. Vatikáni Zsinatra (1962-1965) vonatkozó szekció is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.