Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2023. Szeptember 23. 05:50, szombat | Külföld
Forrás: MTI/PÁRIZS

Ferenc pápa marseille-i látogatásán elítélte a "gyalázatos emberkereskedőket"!

Ferenc pápa marseille-i látogatásán elítélte a

Ferenc pápa elítélte a "gyalázatos emberkereskedőket" és "a közöny fanatizmusát" a Földközi-tengeren hajótörést szenvedett migránsok sorsával szemben, akiket szerinte "civilizációs kötelesség" megmenteni.

"Nem nézhetjük tovább tétlenül a gyalázatos emberkereskedők és a közöny fanatizmusa okozta hajótörések tragédiáit. A vízbe fulladás veszélyének kitett embereket, amikor magukra hagyják a hullámokon, meg kell menteni. Ez emberiességi kötelesség, ez civilizációs kötelesség" - fogalmazott pénteken a katolikus egyházfő a dél-franciaországi Marseille-ben, a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél, a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilika előtt."Válaszúthoz érkeztünk: egyik irányban a testvériség, (...) másikban a közöny, amely vérbe fojtja a Földközi-tengert. Civilizációk kereszteződésénél vagyunk" - mondta a pápa a megemlékezésen.
"Hívőknek, nekünk (...) példamutatónak kell lennünk a kölcsönös és testvéri befogadásban" - hívta fel a figyelmet Ferenc pápa, mielőtt egyperces csenddel emlékezett meg más felekezetek képviselőivel együtt a tengerbe veszett emberekről.
"Egy ilyen tragédia esetében a beszéd hiábavaló, tettek kellenek" - vélte a katolikus egyházfő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a Földközi-tenger "egy hatalmas temetővé" vált, "ahol az emberi méltóság nyugszik".
Ferenc pápa a beszédében a különböző vallások együttélését is szorgalmazta. Ez ugyanis az egyik témája a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozóknak (Rencontres Méditerranéennes), amelynek záróprogramjára érkezett a pápa Marseille-be.

"A vallási csoportok közötti kapcsolatok gyakran nem könnyűek, a szélsőségesség vírusa és a fundamentalizmus ideológiai csapása miatt, amelyek felemésztik a közösségek valódi életét" - mondta a katolikus egyházfő.
A 86 éves pápa előzetesen jelezte: nem állami látogatásra érkezett Franciaországba, hanem kifejezetten Marseille-t keresi fel, ahol a különböző vallások és közösségek régóta együtt élnek. A látogatás fő témája a Földközi-tengeren hajótörést szenvedő emberek tragédiájára és a menekültek szenvedéseire ráirányítani a figyelmet.

Ferenc pápa szombat délelőtt részt vesz a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén, ahol beszédet mond, majd megbeszélés folytat Emmanuel Macronnal. A francia államfő jelen lesz délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, ahol a pápa csaknem 60 ezer ember előtt mutatja be a látogatást záró szentmisét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.

2024. Július 11. 07:50, csütörtök | Külföld

Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban jelentette ki a címben szereplő mondatot.

2024. Július 09. 08:09, kedd | Külföld

A Kreml nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit

Nem üzent Joseph Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül