Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. November 14. 13:40, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Fémipari szakembereket várnak a győri vállalkozások Borsod és Nógrád megyéből

Fémipari szakembereket várnak a győri vállalkozások Borsod és Nógrád megyéből

A győri és Győr környéki, fémipari kis- és középvállalkozások szakember utánpótlását Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megyéből oldanák meg a most induló kísérleti programmal.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerint a program sikerre van ítélve, mert valós problémákra reagál. Kifejtette: nem cél, hogy ,,újkori népvándorlás" induljon meg, de sokan évek óta nem találnak munkát a borsodi és a nógrádi térségben, és számukra bér- és lakhatási támogatással meg kell teremteni a munkába állás lehetőségét.

A kezdeményezéssel a két északi megye álláskeresői munkalehetőséget kapnak azokban a szakmákban, amelyekből a győri cégeknél hiányzik a képzett munkaerő.

Abból az alaphelyzetből indultak ki a program kitalálói, hogy a régióban működő, prosperáló ipari vállalkozások már nem tudnak megfelelő minőségű tudással rendelkező szakmunkást találni a helyi munkaerőpiacon. Ugyanakkor az ország más részeiben sokan keresnek állást olyan képzettséggel, amelyre Győrben és környékén igény lenne. "Azt szeretnénk, ha ez a két párhuzamos adottság nem a végtelenben, hanem itt, Győrben találkozna" - írják közleményükben.

A programba 160 embert vonnak be a tervek szerint, számukra megoldják a lakhatás és a munkába járás feltételeit is - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr- Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A programot - amelyre 320 millió forintot fordítanak - a győri vállalkozások generálták munkaerő igényeikkel. Mostanáig 20 vállalkozás jelezte, hogy bekapcsolódik a projektbe és megfelelően képzett munkaerőt foglalkoztat. A kezdeményező Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter tagvállalatain kívül más cégek, sőt már multinacionális vállalkozások is érdeklődnek.

Borsodban több mint 3500, Nógrádban mintegy 1000 fémipari szakmunkás keres munkát. Ebből a körből választják ki a 160 szakmunkást, akik vállalják, hogy az otthonuktól távol dolgoznak.

Számukra a program 3 hónapos képzéssel indul, amelynek során olyan ismereteket szereznek meg, amelyekre a foglalkoztató vállalatoknak szükségük van. A képzés ideje alatt mint regisztrált munkanélküliek kapnának támogatást a programban résztvevők, az ezt követő egy évben pedig bértámogatással kiegészített fizetést kapnának az őket alkalmazó cégektől.

A programban együttműködik a három megye munkaügyi központja, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Professio Klaszter.

Címkék: állás, fémipar, szakmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.