Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Május 17. 12:37, szerda | Belföld
Forrás: mti

Felülvizsgálja a nyerstej alapár-prognózisát a Tej Terméktanács a GVH javaslatai alapján

Felülvizsgálja a nyerstej alapár-prognózisát a Tej Terméktanács a GVH javaslatai alapján

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát - erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői.

A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján.

A GVH kiemelte: a versenyhatóság célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedésekhez vezessenek, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez.

A közleményben felidézték, hogy a versenyhivatal április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben a GVH szakértői egyebek mellett felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát.

A jelentéstervezet szerint a módszertan jelenleg egy olyan árprognózison alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a terméktanácsnak, amihez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását.

A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a felülvizsgálat ugyanis nem csak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat - emelte ki a GVH.

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit. A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak a GVH javaslatának hasznosítására. Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a terméktanács vezetőit.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint elmondta: nagy erőkkel dolgoznak az infláció letörésén. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek hozzájárulnak a fogyasztói árak csökkentéséhez, továbbá a magyar termelők, a hazai agrárium érdekeit is szolgálják.

Istvánfalvi Miklós kiemelte, hogy az árprognózis kapcsán élni kívánnak a GVH által ajánlott szakmai konzultációs segítséggel.

A GVH és a terméktanács szakértői a következő hetekben további szakmai egyeztetéseken dolgozzák ki a célok eléréséhez szükséges megoldásokat.

Címkék: tej, tejtermelő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni