Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 19. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felújították a salgótarjáni kálváriát

Felújították a salgótarjáni kálváriát

A Magyar Iparművészeti Egyetem közreműködésével újíttatta fel Salgótarján önkormányzata a Szent Imre-hegyen lévő kálváriát.

A Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló tizennégy stáció domborműveit Bóna Kovács Károly szobrászművész készítette, a restaurált alkotásokat Beer Miklós váci püspök szentelte fel.
Salgótarján városképének, a város önazonosságának része a Szent Imre-hegyen lévő kálvária, melyet az ötvenes években tönkretettek és meggyaláztak. Az önkormányzat nettó négymillió forintot költött a restaurálási munkálatokra, amellyel a Magyar Képzőművészeti Egyetemet bízták meg. A műalkotások állapotfelmérése során a szakértők megállapították, hogy a domborművek oly mértékben károsodtak, hogy azok külső térbe történő visszahelyezése nem lehetséges. Az egyetem végzős hallgatója, Tarnovean Katona Tamás diplomamunkaként így a restaurálás mellett elkészítette a domborművek kültéri hiteles másolatait is, azok kerültek a Szent Imre-hegyre.
Az eredeti alkotásokat a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban több száz érdeklődő és a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szentelte fel. A kálváriát magát a szombati, egész napos eső miatt egy későbbi időpontban szentelik fel, az utolsó stációba egy időkapszulát is elhelyeznek majd.
Az eredeti kálvária domborműveit a Párizsból emiatt hazatért szobrászművész, Bóna Kovács Károly készítette 1938 és 1943 között.

Címkék: kálvária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.