Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 09. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Felújították a Maconkai víztározót

Felújították a Maconkai víztározót

A Maconkai víztározó a Zagyva patakon létesült többcélú, állandó vízszinttartással üzemelő árvízcsúcs-csökkentő tározó.

Befejeződött a Maconkai víztározó felújítása, a munkára 447 millió 703 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert Bátonyterenye önkormányzata az ÉMOP „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése” című pályázatán.
A Maconkai víztározó a Zagyva patakon létesült többcélú, állandó vízszinttartással üzemelő árvízcsúcs-csökkentő tározó. Feladata elsődlegesen az árvízvédelmi követelményeknek való megfelelés, de a tározó biztosítja a Bátonyterenyei Vízmű Kft. nyersvízszükségletét is. Az állami tulajdonú tározó kiemelkedő turisztikai vonzerő, Nógrád megye harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi területe.
A tározó olyan állapotban volt a projekt előtt, amely indokolta a felújítást: jelentős mértékben eliszapolódott, ezáltal nagymértékben csökkent a vízmélység. A megvalósult rekonstrukciós munkák általános célja a tározó védképességének megőrzésén kívül egy komplex, árvízvédelemben, ivóvízbázisban és rekreációban egyaránt hasznosítható létesítmény, amely optimalizált élővilágával újrateremti a valamikori természetes vizek hangulatát.
Feladat volt a feliszapolódott tározóterek kotrása és a kapcsolódó partrendezés, a meglévő szigetek, félszigetek korrekciója. Az elöregedett műtárgyakat felújították, átépítették, megerősítették a töltéseket és öko-szigeteket is kialakítottak. A fejlesztés során vagyonvédelmi rendszert is kiépítettek.

Címkék: maconka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:25, kedd | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

Tetőzik a hőség!

33-41 fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

2024. Július 16. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 15. 16:24, hétfő | Helyi

Egyiptom vs. British Museum - Rosette-i kő és ami mögötte van

225 éve, 1799. 07. 15-én találták meg a Rosette-i követ, aminek a segítségével fejtették meg az egyiptomi hieroglifákat. Gyerekcipőben járna nélküle az egyiptológia. Az egyiptomi identitás mérföldköve...