Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2014. Április 09. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Felújítják Losonc főterét

Felújítják Losonc főterét

Zajlanak a Köztársaság tér felújításának előkészületi munkálatai Losoncon. A napokban pontosították a szökőkút áthelyezésének és a parkosítás részleteinek menetét. Már idén megkezdődik a térrendezés.

Évek óta húzódott Szlovákia egyik legnagyobb terének – több mint 20 ezer négyzetméternyi – felújítása. Korábban három részre osztották a losonci Köztársaság teret. Egy részét európai uniós forrásból tették rendbe. Az önkormányzat 2010-ben a felújítás reményében eladta a tér egy részét (több mint 4 ezer négyzetmétert), anyagi gondok miatt az új tulajdonos nem újította fel a teret. Losonc vezetése tavaly augusztusban állapodott meg a zólyomi Galéria LC vállalattal a térrendezésről. A befektető megszerezte a tér eddig fel nem újított részeit, szerződésben kötelezte magát, hogy nem módosít a tér rendezésének korábbi tervein, és legkésőbb 2014 októberében elkezdi a munkát. Ellenkező esetben a város visszavásárolhatja a területet az eladási ár összegéért. A szerződés értelmében 2015. december 1-jéig át kell adni a felújított teret. Eddig minden a tervek szerint halad.
A munkálatok megkezdése előtt áthelyezik az évek óta nem működő szökőkutat. Alexandra Pivková polgármester elmondta, a műalkotás jogutódjai beleegyeztek az elmozdításába, a kőrózsákat az Irtvány lakótelepen (Rúbanisko II), a rendelőintézet mögötti területen (pri „kocke”) állítják fel. Itt a 70-es években már volt egy kisebb tér, a kőrózsák mellé fasort ültetnek.
Többfunkciós épület épül a szökőkút helyén. Előtte több növényt átültetnek, illetve kivágnak. „A kivitelező csak azt követően vághatja ki a növényzetet, ha előtte az önkormányzat által kiválasztott területeken új fákat ültet ki” – magyarázta a polgármester. Parkosítják a kórház mögötti zöld területet, új fákat ültetnek az Irtvány lakótelepre, és a Köztársaság térre is újabb növények kerülnek.

Menetrendek

Címkék: Losonc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 13:23, péntek | Helyi

Folytatódik a „Házhoz megyünk!” program Nógrád vármegyében.

Prevenciós előadásokkal és személyre szabott tanácsokkal várták a bűnmegelőzési szakemberek az érdeklődőket több Nógrád vármegyei településen.

2024. Július 26. 08:21, péntek | Helyi

Szuper programokkal indult a 33. Tusványos!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély egyik legszebb táján, Tusnádfürdőn 34 programhelyszínen és rengeteg előadóval várja idén a résztvevőket!

2024. Július 26. 08:15, péntek | Helyi

Napos péntek.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható.

2024. Július 26. 06:39, péntek | Helyi

1869. november 17-én adták át a Szuezi-csatornát, a Föld egyik legfontosabb és legforgalmasabb vízi útját

Aktualitásunk, hogy Nasser egyiptomi elnök, 68 éve, 1956. 07. 26-án államosította. A szuezi földszoroson át a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna ötlete már az ókorban felmerült.