Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Szeptember 30. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felújítják a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet

Felújítják a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet

Csütörtökön teszik le az alapkövét a Nógrád megyei Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely beruházásnak - közölte a kegyhelyigazgató az MTI-vel.

Kálmán Peregrin ferences szerzetes elmondta, hogy a 2014 novemberére elkészülő, mintegy 2,5 milliárd forintos felújítást zömmel uniós forrásból finanszírozzák.
Megközelíthetőbbé teszik a leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhely oltárépítményét, átépítik a zarándokházat, és fogadóépületet is építenek. Az oltár mögötti falfelületre Marko Rupnik jezsuita szerzetes készít nagyméretű mozaikot, az ő alkotásai ékesítik a világ legjelentősebb kegyhelyeit.
A barlangban lévő Szűzanya-szobrot a támfalban kialakított fülkében helyezik el, így a betegek lépcsőzés nélkül is meg tudják majd közelíteni. A szobor megérinthető lesz, és gyertyagyújtásra is alkalmassá válik a hely - ismertette a kegyhelyigazgató.
Felújítják a rendházat, emelik a zarándokház komfortfokozatát, új főzőkonyhát is kialakítanak benne. Új vizesblokkokat építenek ki, mivel a nagy zarándoklatok idején tízezer hívő vesz részt a szertartásokon. Emellett kétszáz négyzetméteres rendezvénytermet építenek száz négyzetméteres terasszal.
Az épületszárnyak közötti füves területen szabadtéri színpad épül, ahol kulturális rendezvényeket tarthatnak majd. Megépítenek egy fogadóépületet is információs centrummal.
Az összesen 2 milliárd 470 millió forintos beruházást 99,3 százalékban támogatja az Észak-magyarországi Operatív Program. A fejlesztések 2014 novemberére készülnek el.

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024. 05. 16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.