Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 01. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Felújítások a Vác-Balassagyarmaton közötti vasútvonalon

Felújítások a Vác-Balassagyarmaton közötti vasútvonalon

Hídfelújítási és átépítési munkálatok folynak ezekben a napokban Nyugat-Nógrádban, a 75-ös számú, Vác – Balassagyarmat vasútvonalon.

A térségben jelenleg Vác és Diósjenő között négy darab kis teherbírású híd kiváltása folyik, a munkálatok első szakasza március 29-ig tart, majd Húsvét után, április 3-tól 9-ig Vác és Diósjenő állomások között ismét vonatpótló autóbuszok közlekednek majd.
A térségben már elterjedt a hír, hogy a felújítás után korszerű motorvonatok váltják a megszokott Bz-motorkocsikat, amely információ azonban csak részben igaz – derült ki a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatásából.
- Milyen jellegű munka zajlik jelenleg az említett helyszínen?
- A térségben négy darab kis teherbírású híd kiváltása folyik április közepéig, Vác és Diósjenő között. A második ütemben, Diósjenő és Drégelypalánk között további négy hídszerkezetet építenek át május elejéig.
- Ezen munka végeztével mit fog érzékelni az utazóközönség, csökken-e a majd a menetidő például?
- A felújítással a vasúti pályára megengedett sebesség nem nő, csak a hidak tengelyterhelése. Ez a menetidőkben nem okoz majd változást.
- Jók-e az értesüléseink miszerint a társaság a Bz-motorkocsik helyett korszerűbb járműveket állít majd be a felújított vonalra?
- Az új járművek beállításáról szóló értesülés pontosításra szorul, mivel a vágányzár ideje alatt (2013.04.10-től 2013.04.30-ig) Vác és Diósjenő között négy darab Desiro-motorvonat biztosítja majd a vasúti közlekedést, míg Balassagyarmat és Drégelypalánk között pedig a megszokott Bz-motorkocsik közlekednek. Ennek a megoldásnak két célja van, egyrészt csökkenteni a vágányzár járulékos költségeit, másrészt megoldani azt a problémát, hogyan lehet a vonalon közlekedő Diesel járművek kiszerelését, javítását és karbantartását biztosítani. Így nem a felújított vonalra állít be a vasúttársaság korszerűbb eszközöket, hanem a felújítás ideje alatt használja azokat a vonal egy szakaszán. Ennek a technológiának a kidolgozására egy másik vágányzár miatt van lehetőség, mivel a Budapest–Esztergom vasútvonalon 2013.április 2-től teljes kizárásos vágányzár kezdődik (tehát nem közlekednek vonatok), így az itt használt Desiro-motorvonatokat az adott időszakban más vasútvonalakon lehet közlekedtetni. A motorvonat egyébként alacsonypadlós, légkondicionált, kerékpárral történő együttutazásra, és kerekes székes utazásra alkalmas kivitelű.
- Akkor lényegében csak forgalomszervezési okokból találkozhatnak majd az utazók ezekkel a korszerű járművekkel…
- A fentiekben vázolt lehetőség kihasználására azért van szükség a vágányzárban, mert a vonalat kiszolgáló Bz járművek fenntartása Balassagyarmaton történik (így az üzemanyag-vételezés is), amely a vágányzár ideje alatt lehetetlenné válik, hiszen Vácról csak közel 100 kilométeres kerülővel lehetne a jármű telepállomásra eljutni, amely technológiailag és a költségek szempontjából sem jó megoldás.
- Várható-e a közeljövőben a mostanihoz hasonló, jelentősebb felújítás/fejlesztés bármely nógrádi vonalszakaszon?
- A tervek szerint kiírás előtt áll a 78-as számú, Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonalon is egy hídfelújítási projekt.

Forrás: nosza.info

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.