Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. December 21. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Félszáz család talált átmeneti otthont a salgótarjáni Menedékben

Félszáz család talált átmeneti otthont a salgótarjáni Menedékben

Ebben az évben 49 család élt 93 gyermekével a salgótarjáni Menedék Családok Átmeneti Otthonában.

Jellemzően bántalmazottak, lelki terrort alkalmazó szülők elől menekülők, illetve albérletüket megfizetni nem tudók érkeztek az intézménybe - tájékoztatta az MTI-t a fenntartó Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója.
Juhászné Kincses Helén elmondta: a Menedék 1992-től ad átmeneti elhelyezést az ország bármely részéről érkező, halmozottan hátrányos helyzetű, krízishelyzetbe került családoknak. A megnyitás óta 610 szülő és 1476 gyerek kapott itt ellátást, közülük 95 család volt salgótarjáni.
Az igazgató hozzátette: négy férőhelyen krízisellátást végeznek a bántalmazott anyák és gyermekeik számára, és két kiléptető lakást is működtetnek a vöröskereszt "remény" programja támogatásával.
A főzési, mosási lehetőséggel felszerelt 40 férőhelyes, 12 lakószobás otthonban egy évig tartózkodhatnak a lakók, ez az idő indokolt esetben fél évvel meghosszabbítható.
Az igazgató tájékoztatása szerint az átmeneti otthonba beköltöző szülők jellemzője, hogy nincs támogató családi hátterük, aluliskolázottak, adósságot halmoztak fel, nehézségeikre sokszor szenvedélybetegséggel reagálnak. A gyerekek viselkedésében magatartászavarok, tanulási nehézségek, agresszió, szabálysértések elkövetése tapasztalható.
A Menedék ezért nemcsak helyet ad, de munkatársai családgondozást is végeznek pszichológus bevonásával; jogi segítséget nyújtanak, segítenek a házi feladatban, ha szükséges, logopédust és nyelvtanárt is alkalmaznak, programokkal erősítik a szülő-gyerek kapcsolatot, foglalkoznak az agresszió kezelésével, a szülők gyermekellátást, háztartási technikákat is tanulnak.
Juhászné Kincses Helén elmondta azt is, hogy a Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete 34 tartós munkanélkülit foglalkoztatott idén közmunkaprogram keretében, az otthonban lakók közül hat anya vállalt munkát a programban.

Címkék: menedék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 06:01, csütörtök | Helyi

Viszlát avokádó

Az éghajlatváltozás miatt a jövőben eltűnhet az avokádó. Egy friss jelentés szerint az éghajlatváltozás „szörnyű hatással” van az avokádóra. Az olyan országok termőterületein, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország

2024. Május 16. 05:30, csütörtök | Helyi

Vákuummal szívják vissza a levegőbe került szén-dioxidot

Gigantikus vákuummal szívják vissza a levegőbe került szén-dioxidot Izlandon. Meglehetősen kézenfekvő megoldással veszi fel a harcot a károsanyag-kibocsátással szemben a Climewors nevű cég,

2024. Május 16. 04:56, csütörtök | Helyi

Ezért gyakoribb nőknél az autoimmun betegség

A nemi kromoszómákat szabályozó mechanizmus olyan alkatrészeire termelnek antitesteket, amelyek férfiaknál teljesen hiányoznak. Autoimmun betegség olyankor alakul ki, amikor a szervezet természetes védelmi rendszere

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.