Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 03. 11:21, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Felsőpetényi megemlékezés Mindszenty József bíborosról

Felsőpetényi megemlékezés Mindszenty József bíborosról

Mindszenty József bíborosról Felsőpetényben, fogva tartásának utolsó színhelyén is megemlékeztek születésének 120. évfordulója alkalmából.

Idén a magyarság világszerte megemlékezik az utolsó esztergomi hercegprímásról. Szlovákiában az emlékév Révkomáromban kezdődött, Rómában, Bécsben és Münchenben is ünnepi szentmisét tartottak a tiszteletére.
Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án törvény- és jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949 júliusában másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélték, ami a keresztény világban nagy felháborodást váltott ki. XII. Pius pápa megdöbbenéssel tiltakozott az igazságtalan és jogtipró ítélet ellen, az ENSZ közgyűlése megbélyegezte a kormány eljárását, és nemzetközi sérelemnek nyilvánította a bíboros bebörtönzését.
Hat év budapesti börtön után megromlott egészsége miatt 1955. augusztus 17-től Püspökszentlászlón, november 2-tól Felsőpetényben tartották fogva. Innen szabadították ki 1956. október 30-án.
Felsőpetényben Mindszenty szabadulásáról minden év októberében megemlékeznek. Idén május elsején a Mindszenty bíboros koszorúja alapítvány a bíboros születésének 120., valamint a felsőpetényi Munkás Szent József templom felszentelésének 27. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget. Ebben a templomban sikerült megőrizni azt az oltárt, ahol Mindszenty József a rabsága idején tartott miséket.
A megemlékezés során a szentmisét Hajnal György celebrálta. Ezt követően megnyitották Nyáry Éva festőművész a Magyar Szent Korona Zománcképei című kiállítását. Végül koszorúzást tartottak az Almásy kastélynál, ahol Mindszenty Józsefet fogva tartották.

Címkék: Mindszenty József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.