Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2024. Május 24. 08:45, péntek | Helyi sport
Forrás: MTI-BUDAPEST

Félmillióan szerették volna élőben látni - 70 éve volt a 7-1-es magyar-angol.

Félmillióan szerették volna élőben látni - 70 éve volt a 7-1-es magyar-angol.

Az évszázad mérkőzésének visszavágójára, a napra pontosan 70 évvel ezelőtt a Népstadionban játszott 7-1-es Magyarország-Anglia futballmeccsre emlékezett csütörtökön az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke emlékeztetett: az Aranycsapat 1953 novemberi 6-3-as londoni győzelme sokkolta az angol közvéleményt, ezért hatalmas tétje volt a budapesti összecsapásnak. Walter Winterbottom, az angolok szövetségi kapitánya a budapesti találkozó előtt kijelentette, hogy Puskásék sikere egyszeri és megismételhetetlen, a magyar válogatott 7-1-es, fényes győzelme azonban bizonyította, hogy a szakember tévedett - közölte.
Lomnici felidézte, hogy egyes becslések szerint félmillió jegyre volt tényleges igény, de a kibővített Népstadionba "csupán" alig több mint 90 ezren juthattak be, ezért bizottságok döntöttek arról, ki méltó arra, hogy nézőként részese lehessen a világra szóló sporteseménynek.
"Húst nem lehetett kapni annak idején, mégis volt, aki egy fél hízott sertést ajánlott fel egy belépőért" - tette hozzá.
Az Aranycsapat Testület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sportszerető közvélemény mellett a diktatúra politikai vezetői számára is fontos volt a visszavágó, hiszen az ellátási gondokat reményeik szerint feledtette a siker.

A Szabad Nép a mérkőzés után rámutatott: "Be kellett bizonyítani, hogy a magyar labdarúgás nemzetközi jelentőségű előretörése tartós, nem véletlen sikereken alapszik". A diktatúra azzal azonban nem számolt, hogy az Aranycsapat győzelmei felerősítik az elfojtott nemzeti érzéseket, és ez vezetett az 1956-os forradalomhoz - hangzott el.
Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke elmesélte: édesapja nyakában, a Népstadionban nézhette végig a mérkőzést, aki úgy jutott jegyhez, hogy sebészorvosként nem sokkal előtte megműtötte Lantos Mihály, az Aranycsapat balhátvédjének feleségét, és a játékos ezt azzal hálálta meg, hogy két belépőt adott neki a mérkőzésre. Emlékeztetett, hogy a magyar válogatottból Puskás Ferenc és Kocsis Sándor duplázott, Lantos Mihály, Hidegkuti Nándor és a Budai II Lászlót helyettesítő Tóth II József pedig egy-egy góllal járult hozzá az angolok elleni fölényes sikerhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 08:40, kedd | Helyi sport

Vizes Eb - Hatból öt magyar döntőbe úszott.

A középdöntőkben érdekelt hat magyar közül öt bejutott a keddi finálékba a belgrádi Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek a hétfői nyitónapján.

2024. Június 18. 08:31, kedd | Helyi sport

A Nemzet Sportolói közül öten helyezték el kézlenyomatukat a Sportcsillagok Falán.

A Nemzet Sportolói közül öten, a vízilabdázó Faragó Tamás, a siket asztaliteniszező Ivánkay Márta, a tőrvívó Kamuti Jenő, a sakkozó Portisch Lajos és a párbajtőrvívó Schmitt Pál.

2024. Június 17. 09:05, hétfő | Helyi sport

Különleges Hungaroring-séták júniusban.

Kisebb-nagyobb változtatásokkal, de 38 éve áll a Hungaroring főépülete, amelytől az idei Magyar Nagydíj után búcsút kell vennünk, hogy egy modern, minden igényt kielégítő, szebb és funkciójában is gazdagabb épület vegye át a helyét

2024. Június 17. 08:51, hétfő | Helyi sport

EURO-2024 - Ádám Martin: ha gólt rúgok, az nem a mémek miatt lesz.

Ádám Martin szerint a hangulat nem volt és nem is lesz probléma a magyar labdarúgó-válogatottnál annak ellenére, hogy szombaton a svájciak elleni nyitányon 3-1-es vereséget szenvedett.