Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Március 27. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Felkészítőt tartott a katasztrófavédelem

Felkészítőt tartott a katasztrófavédelem

Továbbképzést tartottak közbiztonsági referensek és iparbiztonsági szempontból fontos szakembereknek.

Három helyszínen: Pásztón, Salgótarjánban és Balassagyarmaton tartott továbbképzést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében közbiztonsági referensi feladatokat ellátók és az iparbiztonsági szempontból fontos szakemberek részére.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (katasztrófavédelmi törvény) és végrehajtásáról szóló 234/2011 (XI. 10.) kormányrendelet 2012. január 1-jével bevezette a közbiztonsági referens intézményét. A közbiztonsági referens a helyi szintű katasztrófavédelmi feladatok ellátásában kap kiemelkedő szerepet, s a polgármester katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, valamint helyreállítás szempontjából elengedhetetlen szakmai feladataiban, továbbá a rendvédelmi és honvédelmi feladataiban működik közre. Egy-egy közbiztonsági referens működési területe a település közigazgatási területe. A kijelölések, majd a felkészítés és az alapképzés Nógrád megyében korábban már megtörtént, azonban a feladatellátásuk hatékonyságának növelése érdekében évente több alkalommal továbbképzést tart részükre igazgatóságunk.
A salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség március 24-én a Pásztói járás településein tevékenykedő közbiztonsági referenseknek, március 25-én pedig a Salgótarjáni és Bátonyterenyei járások közbiztonsági referenseinek tartott továbbképzést. A szerdai továbbképzéssel egy időben a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség ugyancsak megtartotta a felkészítést a Balassagyarmati, Szécsényi és Rétsági járások referenseinek. A szerdai képzéseken Salgótarjánban és Balassagyarmaton egyaránt részt vettek az adott területeken dolgozó veszélyes üzemek képviselői, a veszélyesáru-szállítás biztonsági tanácsadói, a létfontosságú létesítmények és rendszerek képviselői, akik iparbiztonsági szempontból töltenek be jelentős szerepet.
A továbbképzés nyitányaként az igazgatóság hangsúlyozta a közbiztonsági referensek szerepét a katasztrófavédelmi rendszerben, illetve a katasztrófavédelem és az önkormányzatok közötti kapcsolattartásban, ezt követően a napirendi pontok ismertetésére került sor.
Salgótarjánban az iparbiztonsági szakterület részéről Tóth Péter tűzoltó alezredes, a kirendeltség iparbiztonsági felügyelője a létfontosságú létesítmények és rendszerek szabályozását, a veszélyes üzemek működésének jogszabályi feltételeit, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén lévő veszélyes üzemeket, a veszélyesáru-szállítás szabályozását és az ellenőrzések tapasztalatait mutatta be. Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a kirendeltség polgári védelmi felügyelője a polgári védelem aktuális kérdéseit – úgy mint a vismajort, a vizek kártételét, a polgári védelmi szervezetek felkészítését– ismertette. Balassagyarmaton Bagó Endre ADR biztonsági tanácsadó tartott előadást a veszélyes áruk szállításával és szabályozásával kapcsolatban, majd Schaffer László, a Nógrádi Vegyipari Zrt. műszaki megbízottja ismertette a veszélyes üzemeket érintően a gyárban használt technológiákat, illetve biztonsági technikákat. Győri Ferenc tűzoltó hadnagy a közbiztonsági referensek szerepéről, feladatairól és funkciójukról tartott prezentációt, kiemelve a szoros kapcsolattartás szerepét a referensek és a katasztrófavédelem között. Podholiczki Erik tűzoltó zászlós és Mócsány Roland tűzoltó hadnagy a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás, ismertebb nevén az ADR hatálya alá tartozó lassú járművekhez kötődő jogszabályokról, valamint a létfontosságú létesítmények és rendszerek védelméről tartottak előadást a referensek részére. A továbbképzések zárásaként mindhárom helyszínen lehetőség nyílt a szakterületek vonatkozásában konzultációra és az aktuális kérdések megbeszélésére.

Angyal Eszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

2024. Május 13. 09:15, hétfő | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe

2024. Május 13. 05:19, hétfő | Helyi

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.