Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Április 24. 11:35, szerda | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: Espán Margaréta

Felgyújtották Petőfi Sándor szobrát Beregszászon

Felgyújtották Petőfi Sándor szobrát Beregszászon

Ismeretlen tettesek keddre virradóra Beregszász központjában felgyújtották Petőfi Sándor szobrát.

Az esetről szerdán adott hírt a mukachevo.net munkácsi hírportál, amelynek beszámolója szerint a tüzet a közeli Arany Páva étterem bárpincére észlelte röviddel éjfél után. Mint a hírportálnak - neve elhallgatását kérve - elmondta, épp az utolsó vendéget kísérte ki az étteremből, amikor észrevette a Petőfi-szobor talapzatánál nagy lánggal égő tüzet, amelyet a néhány méterre lévő Vérke csatornából vett vízzel sikerült viszonylag gyorsan eloltania. A tanú szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a szobor talapzatánál lévő koszorúk eldobott cigarettacsikktől gyulladtak volna meg.
Az incidens kapcsán Bocskor László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi szervezetének elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy kedden napközben észlelte az égésnyomokat a Petőfi-szobor talapzatán, amikor elhaladt mellette. Hozzátette: sürgős tennivalói miatt nem tudott azonnal foglalkozni az üggyel, ezért értesítette a sajtó munkatársait, hogy járjanak utána, mi történhetett az emlékművel. Időközben a KMKSZ az eset kapcsán feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen - közölte. Azt is elmondta, hogy számára úgy tűnt, a szobor és talapzata nem károsodott.
Beregszászon a Petőfi-szobrot korábban kétszer rongálták meg. Az 1990-es években egy ittas férfi lefűrészelte az egyik karját. Garázdaság miatt öt évre ítélték, de mivel megbánta tettét és részt vett a csernobili atomerőmű-katasztrófa következményeinek a felszámolásában, büntetésének végrehajtását felfüggesztették. Legutóbb 2007-ben fekete festékkel öntötték le a Petőfi-emlékművet, ám a tettest vagy tetteseket az akkor kitűzött jelentős összegű nyomravezetői díj ellenére sem sikerült megtalálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.