Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. Július 12. 15:24, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Felfüggesztett börtön várhat a gyermekeiket veszélyeztető szülőkre

Felfüggesztett börtön várhat a gyermekeiket veszélyeztető szülőkre

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emelt azzal az 56 éves férfivel és 49 éves feleségével szemben, akik szülői kötelezettségeiknek nem tettek eleget és a gyermekeiket oly mértékben hanyagolták el,

Az 56 éves férfinek és 49 éves feleségének 2003-ban és 2008-ban született kislánya. A szülők 2015 augusztusától nevelési kötelezettségeiket fokozatosan elhanyagolták, ami végül már jelentős veszélyt jelentett a gyermekek fejlődésére.

Nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő higiénés ápolásáról, nem járatták őket iskolába, ezáltal a gyermekek tetemes igazolatlan hiányzást halmoztak fel, emiatt egyik lányuk háromszor ismételte az első osztályt, míg másikuk 16 éves korára mindössze 6 osztályt végzett el. A gyermekeknek megfelelő lakhatást sem biztosítottak, a házuk életveszélyes volt, a teteje beszakadt, a szobák beáztak, a ház nem megfelelően volt karbantartva és takarítva. Bár a víz az ingatlanba be volt kötve, a használatához szükséges szaniterek hiányoztak, azokat a pár ugyanis leszerelte és eladta. Az udvar és a szobák szemetesek, piszkosak voltak, a rendszeres takarításról és felújításról a szülők nem gondoskodtak

A gyermekjóléti szakemberek próbáltak a családdal együttműködni, segíteni őket, a szülők azonban ettől elzárkóztak, így végül a gyermekek védelembe, majd nevelésbe vételére került sor. A gyerekek lakásotthonban történt elhelyezése sem jelentett teljes megoldást: a lányok ugyanis gyakran hazaszöktek, ahol a szülők őket bújtatták és letagadták őket a hatóságok elől. Nagyobb lányuk végül házasságkötéssel nagykorúvá vált, míg húga nevelőszülőknél került elhelyezésre.

A kiskorú gyermekek iskoláztatásának elmulasztásával, a következetlen neveléssel, a lakhatási és higiénés körülmények elhanyagolásával a szülők a két gyermek egészséges testi, értelmi valamint érzelmi fejlődését veszélyeztették. A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért velük szemben két rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat, melyben a felfüggesztett börtönbüntetés és a több szászezer forintos bűnügyi költség megfizetésére, valamint – mivel a szülők mentális állapotuk miatt a gyermekek nevelésére nem bizonyultak alkalmasnak – a vádlottak szülői felügyeleti jogának megszüntetésére tett indítványt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 13:28, kedd | Helyi

Szén-monoxid-szivárgással, kéménytűzzel és gépjárműtűzzel indult a hét!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban.

2023. Február 06. 11:09, hétfő | Helyi

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.

2023. Február 06. 10:00, hétfő | Helyi

Made in Hungária - Bátonyterenyén

A Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. Értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy a Made In Hungária előadásra

2023. Február 06. 09:39, hétfő | Helyi

Vezessenek óvatosabban!

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt öt napon a rendőrök 19 közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, amelyek során hatan sérültek meg.