Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon

Felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon

Ausztrál kutatók felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon: a földdarab csupán térképeken létezik, a valóságban nem.

Ráadásul nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. Ennek ellenére Sandy Island - Homokos-sziget - néven szerepel a térképeken, tengerészetiek mellett időjárásiakon is. Ahol lennie kellene, 1400 méter mély a víz, tehát még csak arról sem lehet, szó, hogy az óceán elmosta volna a földdarab tetejét.
A "mégsincs-sziget" Franciaországé, legalábbis francia felségvizeken van Ausztráliától mintegy 1400 kilométerrel keletre, Új-Zélandtól 5 ezer kilométerrel észak-északnyugatra.
Hogy miként kerülhetett a térképekre, egyelőre talány. Ráadásul még csak nem is apró, legalább 30 kilométer hosszú és 5 kilométer széles.
Mike Prince, az ausztráliai tengerészeti térképszolgálat igazgatója a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lapnak azt mondta, hogy egyes térképkészítők néha szándékosan nem létező utcákat is feltüntetnek műveiken, de csak azért, hogy elriasszák a jogtalan sokszorosítókat a lopástól. (Fantomutcával ugyanis könnyű rábizonyítani a tolvajra, hogy nem saját munkája volt a terület feltérképezése.) Hozzáfűzte azonban, hogy a tengerészeti térképek készítőinél ez a fajta csapdaállítás nem volt bevett gyakorlat.

Címkék: Tudomány-kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.