Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Március 07. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: Ingatlannet.hu

Feléledt az ingatlanpiac Salgótarjánban?

Feléledt az ingatlanpiac Salgótarjánban?

Az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagy mértékben felbolydította a tavalyi évben nyugodt növekedésnek indult ingatlanpiacot; jelentős árnövekedéseket, és felerősödő ingatlanvásárlási kedvet idézve elő.

Nem meglepő, hogy országos viszonyokhoz igazodva, a nógrádi megyeszékhelyen is emelkedésnek indultak az ingatlanok árai. Megvizsgálva Salgótarján igatlanpiaci statisztikáit megállapíthatjuk, hogy ez a növekedés szinte minden ingatlantípust érintett.

A városban található lakóingatlanok átlagára 9 477 208 Ft, ami jelentősen elmarad az országos átlagtól. Az idén januári átlagos négyzetméter ár 88 572 Ft volt, amely 1,23 százalékkal magasabb, mint a tavaly decemberi adat, mely növekedés nem tekinthető kimagaslónak. Ugyanakkor, ha megvizsgáljuk az egyes ingatlantípusokat, sokkal árnyaltabbá válik a kép, valamint megállapíthatjuk, mely ingatlanok között érdemes keresgélni azoknak, akik az új támogatás felvételében gondolkodnak.

A nógrádi megyeszékhelyen az egyes ingatlantípusokra jellemző árváltozás komoly eltéréseket mutat, az ország többi részéhez képest; bár a növekedés egésze elmarad az országos átlagtól, ugyanakkor egy ingatlantípus kivétel ez alól. A legnagyobb eltérést az országos tendenciákhoz képest a salgótarjáni eladó családi házak árnövekedésében figyelhetjük meg. A tavaly decemberi 94 208 Ft-os átlagos négyzetméter ár januárra 96 785 Ft-ra nőtt; ez a 2,74 százalékos növekedés jóval magasabb, mint az országos adat. Továbbá az is említésre méltó, hogy a legtöbb nagyvárostól eltérően, itt ez az ingatlantípus produkálta a legnagyobb növekedést. Szerényebb emelkedést mutattak a téglaházak árai, december és január között az átlagos négyzetméter ár mindössze 1,34 százalékkal nőtt. Hasonlóan a többi nagyvároshoz, a panellakások Salgótarjánban is jól szerepeltek, itt az átlagos négyzetméter ár 2,42 százalékos emelkedést mutat. A sorházak árai viszont rendkívül visszaestek az elmúlt időszakban, az átlagos négyzetméter ár 105 112 Ft-ról 90 447 Ft-ra csökkent egy hónap leforgása alatt. Ez a változás 7,16 százalékos visszaesést jelent, ami országos viszonylatban is jelentősnek számít.

Ahogy az ország többi részén, úgy Salgótarjánban is rendkívül kevés az újonnan épült, azaz a 10+10 támogatás feltételeinknek megfelelő ingatlan. Ezzel ellentétben sokan kínálnak használt ingatlant, ebből kifolyólag bőven van választék azok számára, akik az azokra igényelhető támogatást szeretnék megpályázni. Kedvező lehet még az is, hogy utóbbi időben számos, a használt ingatlanokra vonatkozó korlátozást megszüntettek: egyrészt a megvásárolható ingatlan értékét 35 millió forintra emelték, valamint eltörölték a négyzetméter árra vonatkozó korlátozást is. Azonban továbbra is él az a szabály, miszerint a megvásárolandó ingatlan alapterületének minimum 40 négyzetméternek kell lennie (ez a gyermekek számától függően magasabb is lehet). Az egynél több gyermekkel rendelkező családoknak ugyanakkor érdemes odafigyelniük, hogy esetükben mely ingatlanok felelnek meg az alapterületre vonatkozó szabályoknak.

A jelenleg lezajló ingatlanpiaci változások hatására az ország többi részéhez hasonlóan Salgótarjánon is további növekedés várható. Az alacsony árak, illetve a támogatási feltételeknek megfelelő ingatlanok nagy választéka vonzó lehet a családok számára. Ezen kívül a többi vidéki nagyvároshoz hasonlóan Salgótarjánon is várható a lakásépítések fellendülése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.