Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Július 10. 11:55, szerda | Helyi sport
Forrás: MTI- MOB FARKASRÉTI TEMETŐ BUDAPEST

Felavatták az új Olimpiai Emlékfalat a Farkasréti temetőben.

Felavatták az új Olimpiai Emlékfalat a Farkasréti temetőben.

A Farkasréti temetőben elkészült az elhunyt olimpiai bajnokok új emlékfala, melyet szerdán ünnepélyes keretek között avattak fel.

Az átépítés utáni avatóünnepségen megjelentek olimpiai bajnokok, olimpikonok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő és Imre Géza vívó, Wladár Sándor úszó, Magyar Zoltán tornász, Gedó György ökölvívó, Szentmihályi Antal és Dunai II. Antal labdarúgó, valamint sportegyesületek és sportági szövetségek vezetői.
"A hagyományok tiszteletben tartása számunkra rendkívül fontos, ápolásuk összeköti a múltat és a jelent" - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, majd azzal folytatta, hogy a MOB egyik fő feladata a tradíciók ápolása, nagyjaink és bajnokaink megbecsülése.
"Én olyan családban nőttem föl, ahol tiszteltük a hősöket, Gedó Gyuri, Zsivótzky Gyula ilyen hős volt a szemünkben" - hangsúlyozta az olimpiai bajnok kajakos, majd kiemelte, hogy "az a közeg, amit Schmitt Pál teremtett a MOB körül, inspirál minket, ezt a stafétát próbáljuk tovább vinni. Szívügyünk volt ez az emlékfal" - hangsúlyozta, és köszönetet mondott a miniszterelnökségnek a finanszírozásért, a tervezőknek és a kivitelezőknek a megvalósításért. Gyulay Zsolt emlékeztetett arra, hogy az emlékfal elődje Schmitt Pál kezdeményezésére 1994-ben készült el.

"Harminc éve vetődött fel a gondolat, hogy közös emlékhelyet állítsunk föl. Akkor azt gondoltuk, ez a fal elég lesz, nem mennek el annyian közülünk. Az élet felülírta ezt a tervet, magam is 105 olimpiai bajnok társam nevét vésettem föl ide" - emlékezett vissza Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, és szomorúan jegyezte meg, hogy időközben kicsi lett a fal, nem volt elég hely az elhunytaknak.
"A fiatalok felfedezése mellett szükség van a hagyományok őrzésére, a példaképek emlékének megőrzésére is" - hangsúlyozta Schmitt Pál az emlékfal előtt, amely körgyűrű formájú, nyitott átjárót képez ég és föld között. Az utolsó név rajta az idén májusban elhunyt Hammerl Lászlóé, s a falon összesen 172 név szerepel.
Az ünnepség végén Gyulay Zsolt és Schmitt Pál a MOB, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár az államtitkárság koszorúját helyezte el az emlékfalnál. Fábián László és Bodnár András az Olimpiai Bajnokok Klubja, Dunai II. Antal és Sipos Jenő a Magyar Labdarúgó Szövetség, Dónusz Éva és Szakács Bálint pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében koszorúzta meg az emlékhelyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 09:45, vasárnap | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Colov rajt-cél győzelme a Forma-3-asoknál.

A bolgár Nikola Colov rajt-cél győzelmet aratott vasárnap a hungaroringi Magyar Nagydíj Forma-3-as főversenyén.

2024. Július 21. 09:30, vasárnap | Helyi sport

Balaton-átúszás - Elrajtolt a mezőny.

Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás Révfülöpön.

2024. Július 21. 09:21, vasárnap | Helyi sport

HORZE Szabadidős Lovasverseny Szilvásvárad.

2024.07.20-án Szilvásváradrara utaztak a Fülöp LSE lovasai. Fülöp Veronika Edző,Deák Borbála,Földi Boglárka,Gulyás Eszter,Szegedi Kiara,Kis Virág Liliána,Molnár Lotti,Kósa Mira Anna,

2024. Július 21. 09:00, vasárnap | Helyi sport

Kumho FIA TCR World Tour Interlagos a TCR Dél-Amerikával és a TCR Brasil.

Urrutia és Reis megszerezte a pole pozíciókat a kiterjesztett időmérőn.