Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 11. 18:29, szerda | Belföld
Forrás: mti

Fél szemére megvakult az 5 éves kislány a szülei miatt

Fél szemére megvakult az 5 éves kislány a szülei miatt

Vádat emelt a Hevesi Járási Ügyészség egy pár ellen, amely elhanyagolta a gyermekeit - közölte a megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint az ügyészség kiskorú veszélyeztetése és akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés miatt a szülőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását és a gyermekfelügyeleti jog megszüntetését kérte.

A vádlottak egy komfort nélküli, lelakott, koszos és rendetlen házban nevelték 5 éves lányukat és 3 éves fiukat, akiknek a legalapvetőbb életkörülményeket és a szükséges orvosi ellátást sem biztosították. A gyerekeknek nem volt külön fekvőhelyük, az évszaknak és a koruknak megfelelő ruházatuk. Ápolatlanok voltak és hiányos öltözéket, illetve túl nagy ruhákat viseltek.

A család fő bevételi forrását a gyerekek után járó állami juttatás jelentette, amelyet azonban a szülők jellemzően nem rájuk, hanem magukra és élvezeti cikkekre költöttek. Ennivalót és tüzelőt ezzel szemben ritkán vettek, hosszabb időn át, súlyosan veszélyeztetve ezzel gyermekeiket – tette hozzá a főügyész.

Kitért arra: a vádlottak fiatalkori autoimmun betegségben szenvedő kislányukat késve vitték orvoshoz és a számára előírt terápiát, ezen belül a gyógyszeres kezelést sem tartották be. Helyettük többször a háziorvos, a védőnő, vagy a családsegítő kért időpontot a vizsgálatokra, amelyek – a szülők mulasztása miatt – nem a szükséges időben és rendszerességgel történtek meg. Emiatt a gyermek végül a bal szemére megvakult.

Szalóki Zoltán közölte, a gyermekjóléti szolgálat kezdetben alapellátás keretében gondozta a családot, majd a gyámhatóság 2017 elején elrendelte előbb a gyermekek védelembe, később nevelésbe vételét is. A kisfiú és a kislány jelenleg megfelelő körülmények között, nevelőszülők gondozásában él, utóbbi egészségi állapota jelentősen javult – tette hozzá.

Címkék: heves, vádemelés, vak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.