Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2018. Április 11. 18:29, szerda | Belföld
Forrás: mti

Fél szemére megvakult az 5 éves kislány a szülei miatt

Fél szemére megvakult az 5 éves kislány a szülei miatt

Vádat emelt a Hevesi Járási Ügyészség egy pár ellen, amely elhanyagolta a gyermekeit - közölte a megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint az ügyészség kiskorú veszélyeztetése és akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés miatt a szülőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását és a gyermekfelügyeleti jog megszüntetését kérte.

A vádlottak egy komfort nélküli, lelakott, koszos és rendetlen házban nevelték 5 éves lányukat és 3 éves fiukat, akiknek a legalapvetőbb életkörülményeket és a szükséges orvosi ellátást sem biztosították. A gyerekeknek nem volt külön fekvőhelyük, az évszaknak és a koruknak megfelelő ruházatuk. Ápolatlanok voltak és hiányos öltözéket, illetve túl nagy ruhákat viseltek.

A család fő bevételi forrását a gyerekek után járó állami juttatás jelentette, amelyet azonban a szülők jellemzően nem rájuk, hanem magukra és élvezeti cikkekre költöttek. Ennivalót és tüzelőt ezzel szemben ritkán vettek, hosszabb időn át, súlyosan veszélyeztetve ezzel gyermekeiket – tette hozzá a főügyész.

Kitért arra: a vádlottak fiatalkori autoimmun betegségben szenvedő kislányukat késve vitték orvoshoz és a számára előírt terápiát, ezen belül a gyógyszeres kezelést sem tartották be. Helyettük többször a háziorvos, a védőnő, vagy a családsegítő kért időpontot a vizsgálatokra, amelyek – a szülők mulasztása miatt – nem a szükséges időben és rendszerességgel történtek meg. Emiatt a gyermek végül a bal szemére megvakult.

Szalóki Zoltán közölte, a gyermekjóléti szolgálat kezdetben alapellátás keretében gondozta a családot, majd a gyámhatóság 2017 elején elrendelte előbb a gyermekek védelembe, később nevelésbe vételét is. A kisfiú és a kislány jelenleg megfelelő körülmények között, nevelőszülők gondozásában él, utóbbi egészségi állapota jelentősen javult – tette hozzá.

Címkék: heves, vádemelés, vak

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 16:04, csütörtök | Belföld

Több mint 200 milliárd forintból fejlesztik az úthálózatot

Az elmúlt évtizedben országosan hatezer kilométernyi útszakasz újult meg, az idén pedig ezer kilométer felújítását tervezték, de már több mint 1200 kilométeren eljutottak legalább a munkakezdésig

2021. Október 28. 15:06, csütörtök | Belföld

Herczegh Anita: már több száz gyermeknek segített a Regőczi Alapítvány

Már több száz gyermeknek, családnak segített a Regőczi Alapítvány - mondta Herczegh Anita kuratóriumi elnök, az államfő felesége szerdán Miskolcon.

2021. Október 28. 13:02, csütörtök | Belföld

Üvegdarabok miatt instant levest vontak ki a forgalomból

Instant tésztalevest vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a termékben üvegdarabok fordulhatnak elő.

2021. Október 28. 10:59, csütörtök | Belföld

Meghalt 45 beteg, 4039 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Negyvenöt, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 4039 fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.