Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. November 07. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Februárban szavaznak az utcanevekről Tolmácson

Februárban szavaznak az utcanevekről Tolmácson

Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket. A referendumot február 2-ra írták ki - tájékoztatta Torma Andrea jegyző az MTI-t.

Az önkormányzat áprilisban közterületek elnevezéséről döntött a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.
A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti vizsgálatot is kezdeményezett. A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői.
A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanév-változásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.
Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást, amely ha érvényes és eredményes lesz, kötelező érvényű lesz a képviselő-testületre.
Tolmácson 763-an laknak, közülük 640-en jogosultak szavazásra.

Címkék: Tolmács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.