Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 30. 18:57, csütörtök | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Fából készült műhold

Fából készült műhold

Japán megépítette a világ első fából készült műholdját. Japán kutatók közölték, hogy sikeresen megépítették a világ első fából készült műholdját. Az apró kocka alakú objektumot

várhatóan szeptemberben küldik az űrbe a SpaceX egyik, az Egyesült Államokból indított rakétájával.

Japán megépítette a világ első fa műholdját, amelyet valószínűleg szeptemberben indítanak útjára. A műhold a Kyoto University és a Sumitomo Forestry, egy japán fakitermelő cég mintegy négyéves fejlesztési munkájának eredménye – írja a Kyodo News.

A projektben részt vevők szerint a fából készült műholdak a hagyományos, fémből készült műholdakkal szemben kevésbé terhelőek a környezet számára, amikor működésük végén a Föld légkörébe való visszatéréskor elégnek, mivel a fémek alumíniumrészecskéket hozhatnak létre, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják az időjárást és a kommunikációt.

A Kyoto University és a Sumitomo Forestry közös sajtóközleményükben megjegyezték, hogy ez a legújabb fejlesztés „rendkívül értékes lépés mind az űr-, mind a faipar számára”.

A LignoSat nevű műhold egy 10 centiméteres kocka alakú objektum, amely 4-5,5 milliméter vastag magnóliafa lapokból készült, és amelynek keretében részben alumínium található. Egyes oldalain napelemek vannak elhelyezve, tömege nagyjából 1 kilogramm. Hagyományos japán technikával készült, amely nem használ csavarokat vagy ragasztóanyagokat.

Szeretnénk a jövőben egy olyan műholdat létrehozni, beleértve a benne lévő elektronikus szubsztrát részt is, amely teljes egészében fából készül – mondta Takao Doi japán űrhajós.

Adjuk a híreket - SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE.

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.