Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2024. Április 11. 14:29, csütörtök | Külföld
Forrás: rubicon/24.hu/web/zsuffa csaba

Ezért ölték meg Abraham Lincolnt

Ezért ölték meg Abraham Lincolnt

John Wilkes Booth korának egyik legtehetségesebb és legelismertebb amerikai színésze volt, a történelem könyvek azonban mégsem erről emlékeznek rá. Színházi karrierjénél jóval hangsúlyosabb,

hogy ő hajtotta végre az amerikai történelem első elnökgyilkosságát.

John Wilkes Booth 159 éve, 1865. április 14-én hajtotta végre Abraham Lincoln elleni sikeres merényletét a washingtoni Ford’s Theatre-ben. A fejbe lőtt politikus másnap reggel belehalt sérülésébe, Booth azonban az elnök meggyilkolásával sem tudta megakadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását.

Folytatni akarták a háborút

Az 1838-as születésű John Wilkes Booth a kor egyik legelismertebb amerikai színésze volt, főként Délen örvendett nagy népszerűségnek, ám a polgárháború kitörése után mégis Északon folytatta pályafutását. Maga Lincoln elnök is több alkalommal látta őt a színpadon – egy alkalommal például személyesen is gratulálni akart neki alakításáért –, a férfi pedig tehetségének köszönhetően az 1863-ban megnyíló Ford’s Theatre előretörésében is meghatározó szerepet játszott.

A színész mindeközben a rabszolgatartó államokkal szimpatizált, és washingtoni karrierje ellenére megszállottan gyűlölte Lincolnt, akit a merénylet előtt egyszer már megpróbált elrabolni. A terve nem járt sikerrel, ugyanis az elnök nem bukkant fel a várt helyszínen. Booth az utolsó pillanatig bízott benne, hogy megakadályozhatja a Konföderáció bukását, ennek érdekében pedig egy újabb, az előzőnél sokkal grandiózusabb összeesküvést szervezett.

Nem csupán Lincoln életét akarta kioltani, hanem két társával – Lewis T. Powellel és George A. Atzerodttal – Andrew Johnson alelnök és William H. Seward külügyminiszter meggyilkolását is tervbe vette.

A színész úgy vélte, az Unió három legjelentősebb politikusának halála után Észak anarchiába süllyed majd, ami a Konföderáció számára esélyt jelentett volna a háború újrakezdéséhez.

A merénylet

Booth a merényletek időpontját 1865. április 14-ére tette, Lincoln ugyanis ezen a napon – Richmondban tett látogatása után – visszatért Washingtonba, és az előzetes híradások szerint a Ford’s Theatre-ben meg kívánta tekinteni az Our American Cousin című vígjátékot.

Az elnök elleni támadás előtt a színész két társa felkereste Sewardot és Johnsont, ám Powell csak megsebesíteni tudta a külügyminisztert, Atzerodt elméje pedig megbomlott, így a férfi elmenekült a városból. Booth este tíz órakor lépett be a színház épületébe, és pisztollyal a kezében az elnöki páholyba ment, ahol Lincolnon és a first ladyn kívül egy fiatal katonatiszt, Henry Rathbone és annak menyasszonya tartózkodott.

A színész hátulról fejbe lőtte az elnököt, késével megsebesítette a rátámadó Rathbone-t, majd a páholyból a színpadra ugrott. Booth a merész ugrás következtében eltörte a lábát, ám szerencséje volt, ugyanis belépőjével meglepte a közönséget és mire a nézők ráeszméltek, hogy a népszerű színész felbukkanása nem a cselekmény része, a merénylő már kibicegett a lovához és elmenekült Washingtonból.

Abraham Lincolnt azonnal a színházzal szemben fekvő fogadóba vitték, ám az orvosok már nem tudtak segíteni rajta: az elnök április 15-én reggel 7 óra után örökre lehunyta a szemét.

Abraham Lincoln meggyilkolását az Egyesült Államok népe mély megrendüléssel és általános gyásszal fogadta. Booth, aki tettével hiába próbálta megmenteni a Konföderációt, eközben dél felé menekült, a nyomában járó 10 000 katonát, rendőrt és ügynököt azonban nem sokáig tudta megtéveszteni, üldözői április 26-án megtalálták rejtekhelyét, egy virginiai farmot.

Booth nem volt hajlandó megadni magát, ezért rágyújtották az uradalom épületét, majd egy katona lelőtte őt, amikor támadólag ráemelte a pisztolyát.

Csatlakozzon olvasóinkhoz!
InfoNógrád híroldal csoport:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.