Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2022. Február 04. 16:16, péntek | PR
Forrás: (x)

Ezekre figyelj a tetőablak kiválasztásánál

Ezekre figyelj a tetőablak kiválasztásánál

A tetőtéri lakásokba jóval több fény jut, mint az átlag lakásokba, és ez nagyrészt köszönhető a tetőablakoknak. Érdemes azonban okosan választani a tetőablakot, mert vannak bizonyos buktatói, amiket jobb elkerülni.

Annak érdekében, hogy minél több fény juthasson a lakásba, sokan választják a tetősíkba épített tetőablakokat. Jó tudni azonban, hogy nem minden tetősík ablak egyforma, és vannak olyan tulajdonságaik, amikkel nem árt tisztában lenni. A tetőablak választásának néhány fontos szempontját mutatjuk most meg.

Hőhidak elkerülése

Hasonlóan a normál ablakokhoz, a tetőablakok kiválasztásánál is fontos szempont, hogy mennyire szigetelnek. A tetőablakok esetében azonban nem csak az ablak tulajdonságairól van itt szó, hanem a beépítés mikéntjéről. A nem megfelelően szigetelt tetőablakok esetében ugyanis fennáll a hőhidak keletkezésének veszélye, ami páralecsapódáshoz, a tetőtéri lakások leggyakoribb problémájához vezet.

Üvegezés

A tetőablak kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy hány rétegű az üvegezés. A három rétegű üvegezéssel ellátott tetőablakok ugyanis olyan kiváló hőértékekkel rendelkeznek, amik már akár passzív házakba is beépíthetőek.

Emellett fontos szempont, hogy a tetőn fokozottan ki vannak téve az üvegfelületek a törésveszélynek jégkár, vagy becsapódó ágak miatt. Éppen ezért érdemes olyan tetőablakot választani, ami biztonsági üvegréteggel van ellátva.

Energiahatékonyság

A tetőtérben hatalmas felületen éri a lakást a kinti napfény, vagy a téli hideg, ezért a tetőtéri lakások egyik legfontosabb kérdése a hőszigetelés és az energiahatékonyság. Ennek a rendszernek a részét képezik a tetőablakok is.

Nem mindegy, hogy hány kamrás az ablak kerete, van-e plusz gumitömítés vagy hány rétegű üvegezést kapott a tetőablak. Ezek együttesen határozzák meg a tetőablak energiahatékonysági mutatóját, ami az egyik legfontosabb szempont a választásnál. A drágább ablak rövid időn belül is behozza az árát a kisebb fűtési és hűtési költségekkel, emellett pedig komfortosabb életet biztosít a lakásban.

A helyiségnek megfelelő ablakot válassz!

A tetőablakok is sokféle kivitelben készülnek, ezért rendkívül fontos alaposan megtervezni, hogy milyen ablak kerül egy-egy helyiségbe. A gyerekszobába például érdemes kulccsal zárható, vagy biztonsági gyerekzárral ellátott gyártmányt választani, míg a vizes blokkokba praktikusabb a műanyag tetőablak.

Címkék: tetőablak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 08. 14:37, hétfő | PR

Egy iroda létjogosultsága a távmunka korában

Napjainkban már itthon is egyre relevánsabb szempont, hogy a munkavállalók milyen munkavégzési formát éreznek ideálisnak.

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését