Hírek
2023. November 12. 15:41, vasárnap |
Helyi
Forrás: noihirek/web/zsuffa csaba
Ezekre a vitaminokra van szükségünk télen, hogy immunrendszerünk erős maradjon
Fontos minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, melyek vitamin- és ásványi anyag tartalma igen magas és könnyen fel is szívódnak a szervezetünkbe - ám ez nem elég.
Sokan képtelenek nagyobb mennyiségű zöldséget megenni - ráadásul manapság az árak is borsosak -, ezért fontos, hogy a szükséges mennyiséget különféle táplálék kiegészítőkkel pótoljuk.
C-Vitamin
A C-Vitamin az egyik legfontosabb alapvető vitamin az emberi szervezet számára, erősíti az immunrendszert, továbbá hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Mindezek mellett támogatja a kollagénképződést is. A téli hónapokban érdemes a vitaminbevitelt növelni, különösen ha stresszesek vagyunk, vagy ha dohányzunk, ugyanis kutatások igazolják, hogy a dohányosok szervezetéből hamarabb kiürül a C-vitamin.
A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek felsorolásakor általában ezek jutnak eszünkbe: csipkebogyó, fekete ribizli, eper, kivi, narancs, citrom, paprika, petrezselyem, brokkoli.
D-Vitamin
Télen keveset süt a Nap, ráadásul ereje sem olyan, mint nyáron, emiatt könnyen kialakul a D-vitamin hiány, ugyanis ezt a vitamint nem tudja a szervezetünk előállítani, azt pótolni kell.
Ezt megtehetjük például heringfilé, lazac, gomba vagy éppen tyúktojás fogyasztásával, ám ha ezeket nem fogyasztjuk napi szinten, akkor bizony vitamin-készítményhez kell fordulni. A D-vitamin szintén hozzájárul az immunvédelemhez, ráadásul segít elkerülni a téli depresszió kialakulását is.
A D-vitamin szükséges a kalcium és a foszfor felszívódásához is, ami fontos a csontok egészségének fenntartásánál, különösen idősebb korban. Ezt a vitamint mindenképpen érdemes a téli hónapokban fogyasztani, nyáron azonban el lehet hagyni.
Legjobb D-vitamin forrásaink a gomba, a tengeri halak, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a zabpehely és a narancs juice.
B-vitamin
A B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 és B12) szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára, regenerálják az idegrendszert, ami a téli hónapokban különösen fontos, mikor jóval stresszesebb az ember és lehangoltabb. De segít a fáradtság elkerülésében is, és természetesen az immunrendszert is erősítik.
Zöldségek közül a retekben, kelbimbóban és céklában található nagyobb mennyiségben B-vitaminokból. Utóbbit ehetjük nyersen lereszelve, főzve vagy sütve is, de a céklalé is remek csemege. A kelbimbót érdemes kipróbálni grillezve, mert isteni köret, retekből pedig akár savanyúságot is készíthetünk.
Cink
A Cink egy esszenciális ásványi anyag, ami segít az immunrendszernek leküzdeni a vírusokat és baktériumokat, ezért érdemes már az influenza/COVID szezon előtt elkezdeni szedni. A Cink hatékonyan segít megelőzni a megfázást és mérsékelni a tüneteit, ugyanis megakadályozza, hogy a vírusok a sejtfalhoz tapadjanak az orrjáratban. Amennyiben megfázunk, azonnal kezdjük el a Cink bevitelét, sokkal hamarabb fel fogunk épülni. Az ajánlott napi mennyiség férfiak esetén 11 mg, nők körében pedig 8 mg.
A Cink emellett jótékony hatással van a hajra, a bőrre, a körmökre és csontok erősségére is. Gyulladáscsökkentő hatása a téli hónapokban különösen jól tud jönni.
Magas cinktartalmú élelmiszerek: Hús (marha, bárány, csirke), zab, magvak, spárga, spenót, gomba, kesudió.
Szelén
A Szelén számtalan jótékony hatással bír a szervezetünk számára, többek között támogatja a pajzsmirigy normális működését, ám erősíti az immunrendszerünket is - nem mellesleg a prosztatát is védi. Emellett bizonyítottan szükséges a hajak és a körmök egészséges növekedéséhez. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szelént nem szabad túladagolni, mert annak negatív következményei lehetnek, ezért érdemes tabletta formájában bevenni és a napi ajánlott mennyiséget nem átlépni.
A szelénre néha úgy szoktak hivatkozni, mint a "vírusok fogamzásgátlójára", ugyanis képes meggátolni a vírusok lemásolódási képességét, sőt, a fehérvérsejtek termelődését is segíti. Betegség esetén sokkal gyorsabban fel fog épülni a páciens.
A téli hónapokban ha ezekből a készítményekből napi szinten fogyasztunk - vagy legalább akkor, amikor elkap minket a betegség -, akkor biztosak lehetünk benne, hogy el fognak kerülni minket a vírusok.
Nézzük, hogy miben van szelén! A brokkoli, a spenót, a káposzta, a fekete bab, a szójabab, a spárga, és a gombafélék mind gazdag szelén források. A gyümölcsök közül pedig jó, ha rendszeresen fogyasztunk banánt, szőlőt, szedret, citromot és narancsot.
Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 22. 21:58, vasárnap | Helyi
Pindroch Csaba: Aki igazán különlegesre vágyik, menjen el Nógrádba
Az ország legkisebb lélekszámú vármegyéjének fő vonzerejét a mesés természeti környezet, a palóc néphagyományok és a szebbnél szebb műemlékek jelentik.
2024. December 20. 10:44, péntek | Helyi
ÉKM-Salgótarján csúcs - pontról pontra
Nem csak Salgótarján, de Kelet-Nógrád egésze tekintetében meghatározó beruházás volt a 21-es út teljes négynyomúsítása.
2024. December 19. 14:45, csütörtök | Helyi
Nógrád Vármegye Civil Központ – Ünnepélyes Évzáró
December 17-én a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ különleges évzáró ünnepséget rendezett. A központ közösségi tere az ünnepi díszítés,
2024. December 19. 11:47, csütörtök | Helyi
Sándor György, a nemzet humoralistája (előzetes)
Portréfilm Sándor György humoralistáról, aki egyszemélyes színházával az intellektuális abszurd gondolatmenet mestere,