Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Október 10. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Ez alapján eldöntheti, melyik lakást vegye meg

Ez alapján eldöntheti, melyik lakást vegye meg

Január elsejétől kötelező lesz az ingatlanokról energiatanúsítványt készíteni adás-vétel esetén.

A legjobb besorolást az a lakóház kaphatja, ahol a legkorszerűbb a szigetelés és a fűtési rendszer. Az energiatanúsítvány egyben javaslatot is tartalmaz az energiafelhasználás javítására, a hazai lakások ugyanis – energetikai szempontból – zömmel elavultak.

Az energiatanúsítvány alapján kiderül, mennyire korszerű egy lakás hőszigetelése és fűtési berendezése. Január elsejétől viszont használt lakás és lakóház eladásakor is kötelező lesz energetikai térképet csináltatni, ami már a tulajdonost terheli.

Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár kifejtette: a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás alapján fix hatósági tarifa kerül megállapításra a tanúsítványok elvégzésével kapcsolatosan. Felhívta a figyelmet arra: hogyha bebizonyosodik, hogy egy-egy ingatlan, lakóotthon energia-takarékossági szempontból nagyon jó mutatókkal rendelkezik, akkor az annak az ingatlannak a későbbi hasznosítási bevételeiben is megjelenik, akár az értékesítés, akár pedig a bérbeadás területén.

Ezzel az ingatlanszakértő is egyetért, mert egy kiváló energiatanúsítvány több hasonló adottságú ingatlan esetén döntő tényező lehet a vevő választásánál. „Ingatlanpiaci szempontból mindenképpen egy üdvözlendő, jó lépés ez” – jelentette ki Déry Attila, az Otthoncentrum vezető elemzője. Hangsúlyozta: „egy objektív összehasonlító eszköz lesz így a vevő kezében ahhoz, hogy ingatlanokat, lakásokat össze tudjon hasonlítani”. A szakértő szerint az árakra is nagy valószínűséggel hatással lesz. Elsősorban az ingatlan eladhatósága az, ami jelentősen nőni fog a tanúsítvány által, illetve ha minél magasabb energiaosztályt ér el az adott ingatlan.

Az energiatanúsítvány elkészíttetésének árát rendelet szabályozza: munkaóránként nem lehet több 5500 forintnál, az ugyanakkor nincsen maximálva, hogy egy-egy igazolás mennyi ideig készülhet. A szakértő azt mondja: egy régebbi ház felmérése akár 40-50 ezer forintba is kerülhet, társasház esetén viszont – ha az egész házra készítik el az energiatérképet – alig pár ezer forint, és utóbb lakásonként külön is felhasználható.

Nagy István Attila épületenergetikai szakértő kifejtette: „az épületnek meg kell vizsgálni a külső, fűtött teret határoló szerkezeteit. Ez jelenti padlószerkezetet, falat, tetőszerkezetet, nyílászárókat, illetőleg a gépészeti rendszereket: fűtést és ami a melegvíz-hálózatot ellátja. Mint mondta, a besoroláskor a legjobb kategória az „A+”. A szakértő hozzátette: „A most hatályos jogszabályok szerint új házakat már csak úgy lehet építeni, hogyha legalább C kategóriát, vagy annál jobb minősítést kapnak. A magyar átlagra azt kell mondani, hogy sajnos rosszabb, tehát valahol az „F” kategória környékén van igazából.”

Az energiatanúsítvány érvényessége tíz év, ha addig nem változik semmilyen körülmény, ami alapján készült. Nem kell viszont elkészíttetni a dokumentumot, ha az épület műemlék, vagy ha egyáltalán nem fűtött, és nem kötelező öröklés vagy ajándékozás esetén sem. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.