Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Március 25. 04:47, hétfő | Külföld
Forrás: nrgreport/Benedek Attila/web/zsuffa csaba

Ez a repülés jövője

Ez a repülés jövője

A közlekedés zöldítése kapcsán a legnagyobb figyelmet az autók kapják, miközben más területekről alig esik szó. A repülésben is komoly munkák folynak, hazai közreműködőt is találni.

Fókuszban a hidrogén

Kívülről nézve csendesnek tűnik a repülés zöldebbé tétele, ennek ellenére sok tevékenység megy a háttérben. Az egyik nagy zöldítő az Airbus. Az európai repülőgépgyár 2020-ban négy tanulmányt mutatott be, amelyek különféle utakat mutattak meg. Szerencsére nem csak koncepciók voltak, mert 2023 végére elérték, hogy a hajtóművük teljesítménye elérte az 1,2 megwattot.

Az Airbus ZEROe Aircraft néven futó projekt eredménye a hidrogénnel üzemelő hajtómű, aminek már tavaly év végén elkezdődtek a próbapados tesztjei. A cél, hogy 2026-ban elinduljon a levegőben történő próba. Ezt a hajtóművet hidrogénnel működő üzemanyagcellából nyert elektromos energiával működtetik.

A hatékonyság növelésében segít az az együttműködés is, amit a BMW-vel és a Quantinuummal közösen működtetnek. A kvantum számítógépekkel történő kutatás célja az olcsóbban gyártható és hatékonyabban üzemelő üzemanyagcella létrehozása.

A terjedéshez a rendszerben történő gondolkodás szükséges, azaz a kiszolgálást, a hidrogén repülőn történő tárolását és sok egyéb problémát kell megoldaniuk. A lényeg, hogy elindultak a zöldítés útján, a cél, hogy 2035-re forgalomba álljanak a széria gyártású, hidrogénnel működő repülők.

A munka gyakorlati része a München mellett lévő Ottobrunnban zajlik, ahol az Airbus és az ElringKlinger közös bázisa, az Aerostack található.

A szövetség
Hogy a politikai döntéshozókra és a szakmára is hatékonyabban tudjanak hatni, ezért az Airbus, az easyjet és a Rolls-Royce hajtóműgyártó létrehozott egy szövetséget. A Hydrogen in Aviation, azaz a HIA küldetése, hogy előre mozdítsa ezt a területet. Kijelöljék a követendő irányt, hogy segítsék a háttér kialakítását. Ez alatt nemcsak a fizikai megalósítást, hanem jogi és a szabályozási környezetet is értjük. Tavaly alkottak meg egy tíz évre szóló menetrendet, aminek már elkezdték a megvalósítását.

Színre lép az elektromos hajtás
Elképzelést adhat az elektromos repülőgépek fejlesztőire váró nehézségekről, ha megnézzük az elektromos autókat. Csak két példa a problémák óriási halmazából: a gyorstöltő hálózat és az akkuk tömege. Ezért nem véletlen, hogy a Rolls-Royce nem az óceánok átszelésére alkalmas utasszállító repülőkkel kezdte az elektromos hajtóműveinek, az akkumulátoroknak és a hibrid hajtóműveknek a fejlesztését…

Az első lépések egyikét a Siemens leányvállalatként indult, eAircraft megvásárlása jelentette. Ez nekünk pozitív a hír, mert a száz főt – zömmel mérnököket – alkalmazó Rolls-Royce fejlesztőközpont Budapesten működik.

A munkát nem egyedül végzi az angol vállalat, hanem együttműködik a kisebb repülők gyártásával foglalkozó Tecnammal. A csapat tagja még az osztrák Rotax, amely világhírű a motorjairól. Ez a társulás alkotta meg a hibrid kismotoros gépet, amivel 20 százalékos fogyasztáscsökkentést értek el. Az első tesztrepülést 2021 decemberében hajtották végre. Ezzel párhuzamosan folyik a nagyobb elektromos és hibrid repülő motorok és hajtóművek fejlesztése.

Természetesen nem maradhatnak el a légitaxiként használatos, helyből felszálló elektromos kisrepülők, azaz eVTOL-ok fejlesztése. A Rolls-Royce és a budapesti részleg ezen a területen is dolgozik. Nem komplett gépben gondolkodnak, hanem maradnak a szakterületükön, a hajtóműveknél.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE.
Nincs reklám, nincs politika. Csatlakozzon olvasóinkhoz!

hírek és események / kikapcsolódás és szórakozás / érdekességek és közélet / ismeretterjesztés és kultúra / sport és autós magazin mellékletek

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.