Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 05. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Eva, kata, kiva: ön dönt, hogyan adózik jövőre

Eva, kata, kiva: ön dönt, hogyan adózik jövőre

Bő két hetük maradt a vállalkozásoknak arra, hogy eldöntsék, hogyan adóznak jövőre.

Adószakértők szerint az önfoglalkoztató mikrovállalkozóknak az eva helyett jobban megéri az új kisadót választaniuk, közkeletű nevén a katá-t. Így csak havi ötvenezer forint közterhet kell megfizetniük. Azok választhatják, akiknek az éves bevétele nem haladja meg a 6 millió forintot. Megmarad az eva is, és lesz még egy kisvállalati adó, a kiva.

Eddig eváztam és fizettem, ezentúl szürkén, majd a haverom számláz – korábbi beírások az egyik adózással kapcsolatos fórumon. Egy másik evás azt írja, egyéni vállalkozóként kevesebbet adózott, mint az eva előtt. A bejegyzéseket egy éve írták, amikor még kérdés volt, vajon lesz-e, és ha igen, mennyi lesz az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa. Ezt akkor 30 százalékról 37 százalékra emelték, a kisvállalkozók panaszkodtak, hogy alig marad a zsebükben valami.

Jövőre épp a kisvállalkozásoknak kedvez a kormány az új adókkal, ez a kiva és a kata. Előbbit, vagyis a kisvállalati adót akkor választhatják, ha legfeljebb 25 embert foglalkoztat a cég, és a bevétele 500 millió forint alatt van. Az adó kulcsa 16 százalék lesz. A kiva kiváltja majd a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is.

A másik új kisadó a kata lesz, szakértők szerint a kisvállalkozók ezt tényleg szeretni fogják. Kalocsai Zsolt, az RSM DTM HUNGARY ZRT. adótanácsadó vezérigazgatója azt mondja, akinek a bevétele nem több 6 millió forintnál, és nem tud költséget elszámolni, annak az eváról megéri a katára váltania. Ugyanúgy, mint a kiva, ez is kivált majd egy sor közterhet és járulékot. A kisvállalati tételes adóval havonta mindössze 50 ezer vagy 25 ezer forint közterhet kell megfizetni, attól függően, hogy főállású vagy nem főállású vállalkozóról van-e szó. Egy egyszerű számítás alapján például, akinek havi bruttó 200 ezer forint bevétele van, az a katával és a helyi iparűzési adóval összesen havonta 53 ezer forint körüli terhet fizethet majd. Ha evás, akkor ebben az esetben 140 ezer forint lenne az adója.

„A kata az önfoglalkoztatóknak, tehát a mikro-, egy fős vállalkozásoknak fogja megérni, amelyek további alkalmazottakat jellemzően nem foglalkoztatnak, hiszen ekkor ugye elkerülhetjük a bérszámfejtést, az egyéb adminisztratív teendőket” – mondta Kalocsai Zsolt.

A vállalkozóknak december 20-ig kell eldönteniük és a NAV-nak bejelenteniük, melyik adózási módot választják. A kivánál egyébként január 15-ig még meggondolhatják magukat a cégek, és akár vissza is léphetnek a sima társasági adó hatálya alá.

forrás:atv.hu

Címkék: adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.