Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Szántó Szabina/Czerkl Gábor/blikk/web/zsuffa csaba

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

a kaktuszok és más szárazságtűrő növények lelkes gyűjtője. A mára már több ezer növényből álló kollekciót várongi otthonában nevelgeti.

Az apró községbe érkezve, rögtön odavonzza a tekinteteket a bejáratnál felfüggesztett „kaktuszgyűjtemény” felirat.

– 8-9 éves korom óta gyűjtöm a kaktuszokat. Édesapám építőmester volt, művészi szinten készített kandallókat grófoknak és báróknak szerte az országban, édesanyám családja pedig több száz évre visszamenőleg kertészfamíliaként tevékenykedett. Üvegházaink voltak, így egy sarokba mindig összejött egy-egy gyűjtemény, amelynek darabjait a költözések alkalmával természetesen magammal vittem. Amikor Várongra költöztünk, nagyjából 6 ezer darab növényem volt, ám a gyűjtemény azóta több mint 12 ezer példányt számlál – kezdte lapunknak Attila.

– Tanulóként még Kibédi Ervin és Fényes Szabolcs kertjeiben is megfordultam, Szenes Iván, szegénykém, a mai napig tartozik 800 forinttal, de már nem fogja megadni! – tette hozzá humorosan.

A birodalmában, körben mintegy 150 méteren, sorakoznak a kisebb-nagyobb növények, a kaktuszok között azonban más különlegességek is megbújnak.

– Ez egy vegyes gyűjtemény, a kialakítására csak kevesen vállalkoznak még a botanikuskertek közül is, mert nem egyszerű mindegyik növényre külön figyelni. Ezzel szemben én nem csak kaktuszokat, de más szárazságtűrő növényeket is gyűjtök. Például van egy kálafaj, amit én hoztam be az országba: ez egyébként innen 3000 kilométerre él, Afrikában. Ennek a szaporulatát eladásra is kínálom – magyarázta a szakember. Hozzátette: a leírások, és egyéb fellelhető információk alapján nemhogy Magyarországon, de Európában sincsen hasonló összetételű és fajtaváltozatosságú gyűjtemény.

A legkisebbektől a legnagyobbakig minden ritkaság megtalálható nála / Fotó: Czerkl Gábor

A kerti munka reggel 6 órakor kezdődik, s az egyéb teendőkkel együtt este 7-kor ér véget.

– Az egyik kedvencem egy noto kaktusz, amely már több mint 100 éves, s gyermekfej nagyságú volt amikor kaptam. Finom tüskéi vannak, és mivel 3 és fél ezer méter magasan él az Andokban, neki nem kell védekeznie, jól bírja a hideget. Egy látogató egyszer leverte, és kettétört, így kisebb, mint amekkorának lennie kellene. Az 50-en túli növényeim egyébként fiatalnak számítanak, saccolásra pedig 110-120 éves a legidősebb.

_ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,

2024. Szeptember 26. 05:39, csütörtök | Helyi

Máté Péter 37 évesen hunyt el

Máté Péter halála nagyon megrázta az országot, tízezrek gyászolták a fiatalon legendává vált énekest.

2024. Szeptember 25. 19:16, szerda | Helyi

Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel beszélgettünk

A XVIII. Nógrádi Vármegyenap rendezvényén, Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel beszélgettünk.