Városlista
2024. augusztus 11, vasárnap - Zsuzsanna

Hírek

2013. Február 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ettől hullik a haja

Ettől hullik a haja

Számos rejtett betegségre utalhat az, ha egy nőnek hullik a haja, de akár egy rosszul összeállított diéta, fogyókúra, vagy méregtelenítés is állhat a jelenség hátterében, amely miatt egyre több nő keresi fel a szakorvosokat – hívta fel a figyelmet Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

A haj és a körmök állapota a szervezet egészét képezi le. Így, ha például az anyagcsere folyamatokban vagy a hormonrendszerben valami felborul, akkor az rögtön tükröződhet a haj állapotában is. A tél végi időszakban, amikor a szervezet tartalékai kimerülnek (ráadásul általában ilyenkor kezdenek sokan fogyókúrázni is) gyakrabban jelentkezhet a hajhullás.

A hajhullás különböző, úgynevezett civilizációs betegségekre is utalhat Dr. Wikonkál Norbert szerint egyebek mellett ez is okozhatja, hogy egyre gyakoribbá válik ez a probléma. A stressz köztudottan számos szervi baj hátterében áll, így okoz a szervezetben változásokat, akár hajhullást.

haj2Hajhullás bekövetkezhet olyan súlyos betegséget (például tüdőgyulladást) követően is, amely lemeríti a szervezet energiaraktárait. Általánosságban is igaz, hogy a tápanyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya megmutatkozik a hajhagymákban, így a hajhullás különböző hiányállapotokra (tápanyagok, nyomelemek, mikroelemek hiánya) is rámutathat, de utalhat lisztérzékenységre, vagy akár pajzsmirigy-gyulladásra is.

A bőrgyógyász szerint az esetek többségében van megfelelő terápia, ám ahhoz fel kell tárni a valódi okokat, amely akár hónapokig is eltarthat. Maga a kezelés is hosszú, akár fél évig tartó folyamat, hiszen nem a hajat, hanem a hajhagymát, és végső soron a pácienst kell gyógyítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 10. 09:34, szombat | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig

2024. Augusztus 10. 09:27, szombat | Belföld

Mol: az utóbbi években jelentősen nőtt a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyisége

Már évi több mint 200 ezer tonna bioüzemanyag előállítására képes a Mol résztulajdonában álló Rossi Biofuel Zrt. - közölte a Mol az MTI-vel.

2024. Augusztus 09. 16:45, péntek | Belföld

Így készült az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók.

2024. Augusztus 09. 08:08, péntek | Belföld

KSH: júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).