Hírek
2014. Március 05. 16:00, szerda |
Helyi
Forrás: infonógrád
Etesi szerencsepatkó öregetesi málnapálinkával!
Egy igazi élmény!
Salgótarján környékén nem könnyű tél végi programot szervezni. Ám mivel barátainknak csak most volt szabad hétvégéjük, régóta ígért látogatásuk alkalmával mégis sikerült egy felejthetetlen délutánt szerveznünk részükre – Etesen! Ezzel egyben bizonyítandó, hogy egy kis kreativitással a Salgótarjánt övező kicsinyke falvakban is lehet találni spontán és emlékezetes időtöltést.
Először egy kovácsműhelyt látogattunk meg, ahol Kalcsó Attila és nyugdíjas édesapja, Kalcsó László fogadtak bennünket. A régi idők hangulatát idéző egyszerű műhelyben először a kovácsmesterség alapjait mesélték el, majd rögtönzött bemutatót is tartottak. A látványos „produkcióban” a legnagyobb sikert a „kosár” készítése aratta: a két mester már-már művészi összhangban alakította a forró anyagot.
A látogatás legizgalmasabb része mégis az ácskapocs kovácsolása volt. Ezt a munkafolyamatot vendégeink is kipróbálhatták, azaz megismerhették, hogyan kell bánni a kalapáccsal, amikor használható ácskapcsot készítenek.
Az ajándékba kapott szerencsepatkóra a program következő állomásán nem volt szükség, ugyanis a ma már méltán ismert etesi pálinkafőzdébe látogattunk. Itt vendéglátónk nagy szakszerűséggel elmondták a pálinka kóstolás fő szabályát:
– Nem keverni! Pálinkát pálinkával kell inni, és akkor semmi baj nem lesz!
Később így is történt, de előbb egy rövid bemutató séta során a pálinkafőzés fázisainak megismerése következett. Érdekes volt látni és hallani, hogy a szigorú technológia betartása és betartatása miként szolgálja a végcélt, a minőségi termék előállítását.
Talán mondani sem kell, hogy a pálinkafőzde-látogatás legizgalmasabb és várva várt „betétprogramját” a kóstolás jelentette. Géczi Gyula projektgazda, a főzde megvalósításának megálmodója, létrehozója és működtetője mesélt az öregetesi pálinkák országos sikereiről, az alapanyagok beszerzésének módjáról és a következő évek terveiről.
Barátaink közben állhatatosan kóstolták a kökény, borzag, szőlő, vadkörte és más pálinkakülönlegességeket. A legnagyobb sikere a málnapálinkának volt, mire vendéglátónk csak annyit mondott: igazán jó az ízlésük. A málnapálinka ugyanis egyike a legdrágább pálinkáknak, mivel a gyümölcs érett állapotban történő friss szedése, érzékenysége, alacsony kihozatala, a beszerzése, mind a feldolgozás költségeit növeli.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 01. 22:07, péntek | Helyi
Így drágul jövőre a gépjárműadó
Több adónem is növekszik jövőre, az autótulajdonosok sem ússzák meg az inflációt követő emeléseket. A gépjárműadó változása milliókat érint.
2024. November 01. 21:10, péntek | Helyi
10 érdekesség az ókori Egyiptomról, amit talán nem tudtál
Ha most azt mondanám, hogy hirtelen mondj el nekem 10 dolgot, ami eszedbe jut az ókori Egyiptomról, valahogy azt sejtem a szavaid között szerepelne Kleopátra neve, a tevék, a piramisok, a múmiák,
2024. November 01. 20:55, péntek | Helyi
Közeledik Egy Újabb Jégkorszak?
Bolygónk éghajlata egy hihetetlenül komplex rendszer, tele apró ellensúlyokkal és ha valami kibillen a helyéről, annak beláthatatlan következményei lehetnek.
2024. Október 31. 19:08, csütörtök | Helyi
Az új magyar légitársaság
nem is új! Felröppent a hír: jön egy új magyar légitársaság. Ám úgy tűnik, az érintett cég nem egészen felel meg ezeknek a jelzőknek és teherszállítással fog foglalkozni.