Hírek
2014. Március 05. 16:00, szerda |
Helyi
Forrás: infonógrád
Etesi szerencsepatkó öregetesi málnapálinkával!
![Etesi szerencsepatkó öregetesi málnapálinkával!](/external/image_cache/a/9/3/a936eb9e2d44f147f9dc454d77362baf.jpg)
Egy igazi élmény!
Salgótarján környékén nem könnyű tél végi programot szervezni. Ám mivel barátainknak csak most volt szabad hétvégéjük, régóta ígért látogatásuk alkalmával mégis sikerült egy felejthetetlen délutánt szerveznünk részükre – Etesen! Ezzel egyben bizonyítandó, hogy egy kis kreativitással a Salgótarjánt övező kicsinyke falvakban is lehet találni spontán és emlékezetes időtöltést.
Először egy kovácsműhelyt látogattunk meg, ahol Kalcsó Attila és nyugdíjas édesapja, Kalcsó László fogadtak bennünket. A régi idők hangulatát idéző egyszerű műhelyben először a kovácsmesterség alapjait mesélték el, majd rögtönzött bemutatót is tartottak. A látványos „produkcióban” a legnagyobb sikert a „kosár” készítése aratta: a két mester már-már művészi összhangban alakította a forró anyagot.
A látogatás legizgalmasabb része mégis az ácskapocs kovácsolása volt. Ezt a munkafolyamatot vendégeink is kipróbálhatták, azaz megismerhették, hogyan kell bánni a kalapáccsal, amikor használható ácskapcsot készítenek.
Az ajándékba kapott szerencsepatkóra a program következő állomásán nem volt szükség, ugyanis a ma már méltán ismert etesi pálinkafőzdébe látogattunk. Itt vendéglátónk nagy szakszerűséggel elmondták a pálinka kóstolás fő szabályát:
– Nem keverni! Pálinkát pálinkával kell inni, és akkor semmi baj nem lesz!
Később így is történt, de előbb egy rövid bemutató séta során a pálinkafőzés fázisainak megismerése következett. Érdekes volt látni és hallani, hogy a szigorú technológia betartása és betartatása miként szolgálja a végcélt, a minőségi termék előállítását.
Talán mondani sem kell, hogy a pálinkafőzde-látogatás legizgalmasabb és várva várt „betétprogramját” a kóstolás jelentette. Géczi Gyula projektgazda, a főzde megvalósításának megálmodója, létrehozója és működtetője mesélt az öregetesi pálinkák országos sikereiről, az alapanyagok beszerzésének módjáról és a következő évek terveiről.
Barátaink közben állhatatosan kóstolták a kökény, borzag, szőlő, vadkörte és más pálinkakülönlegességeket. A legnagyobb sikere a málnapálinkának volt, mire vendéglátónk csak annyit mondott: igazán jó az ízlésük. A málnapálinka ugyanis egyike a legdrágább pálinkáknak, mivel a gyümölcs érett állapotban történő friss szedése, érzékenysége, alacsony kihozatala, a beszerzése, mind a feldolgozás költségeit növeli.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi
Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!
Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.
2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi
Legyél te is iskolaőr!
Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.
2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi
A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?
5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,
2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi
Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.
Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.