Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 23. 11:18, vasárnap | Helyi
Forrás: Kulcsárpress

Esterházy-szobrot avattak Losoncon

Esterházy-szobrot avattak Losoncon

Szobrot kapott a losonci Magyar Kulturális Központban Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője

Szobrot kapott a losonci Magyar Kulturális Központban Esterházy János, a felvidéki magyarság egykori politikai vezetője. Esterházy János életét és munkásságát az ünnepségen Böszörményi István helytörténész méltatta, aki a politikus érdemei közül kiemelte, hogy az első Szlovák Köztársaság parlamentjében, 1942. május 15-én egyetlen képviselőként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvényt. „A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt” - szólt az akkori rettegett időszakban a kisebbségek védelmében a bátor férfiú.
Duray Miklós, A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt stratégiai alelnöke ugyancsak értékelő gondolatokkal erősítette a mellszobrot kapott politikus személyét. "Esterházy Jánosról beszélni kell. Mindig beszélnünk kell róla. Nem azért, hogy pusztán csak emlegessük, vagy emlékezetünkben tartsuk a nevét, noha ez sem ártana. Beszélnünk kell róla azért, hogy ellenőrizzük önmagunkat: mit és hogyan tett és cselekedett volna János gróf hasonló helyzetben, mint amiben most mi, utódai találtatunk"
Duray hangsúlyozta: „Esterházy a kereszténység és a szociális gondolat összekapcsolásának megtestesítője volt. A keresztény-szociális gondolat azonban nem csak eszmeiségként jelent meg Esterházy János közéleti tevékenységében, hanem ez alakította pártjának politikai programját is, gazdaságpolitikáját, közművelődési és társadalompolitikai programját."
"Esterházy Jánost mégsem eszmeisége, meggyőződése és eddig felsorolt cselekedetei miatt emlegetjük általában. Pedig a mai közéletünk ezt tekinthetné igazi példának, előképnek. Emlékezetünkbe elsősorban azáltal véste be magát, hogy képes volt a két világháború között a politikailag széttagolt felvidéki magyarokat 1936-ban egy pártban egyesíteni.” - húzta alá méltatásában Duray Miklós.
A 110 esztendeje született mártírpolitikus emlékére szülőföldjén már több szobrot állítottak, így Búcson, Királyhelmecen, Ipolynyéken és Kassán. Októberben Dunaszerdahelyen és Garamkövesden avattak emlékművet Esterházynak, legutóbb pedig egy hete Gútán állítottak fel Esterházy-keresztet.

Címkék: Esterházy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.