Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Február 04. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Érvénytelen a közterületek elnevezéséről szóló népszavazás Tolmácson

Érvénytelen a közterületek elnevezéséről szóló népszavazás Tolmácson

Érvénytelennek bizonyult a Nógrád megyei Tolmács községben vasárnap tartott népszavazás arról, hogy maradjon-e öt közterület új, a képviselő-testület által megváltoztatott neve.

A helyi választási iroda tájékoztatása szerint a részvétel nem érte el az érvényességhez szükséges arányt. A 632 választásra jogosult közül 200-an voksoltak, ám legalább 317 polgárnak kellett volna szavaznia.
Egyébként valamennyi voks érvényes volt. A részvevők közül 194-en szavaztak igennel arra a kérdésre, hogy a község képviselő-testülete által tavaly áprilisában adott új közterületnevek helyett térjenek vissza a régiekhez.
A testület annak idején egyhangúlag, négy igen szavazattal döntött úgy, hogy öt közterület elnevezését - a falu történelmét és hagyományait figyelembe véve - megváltoztatja. Eszerint az Alkotmány utca Sziluska utca, a Csokonai út Zarándok út, a Szépvölgyi utca Füvellő utca, a Tolmácsi út Szent Lőrinc út, a Béke tér pedig Kovács Géza tér lett.
Azok a helyi lakosok, akik nem értettek egyet a nevek megváltoztatásával, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Tavaly augusztusban összegyűlt a szükséges számú érvényes aláírás, így a képviselő-testület kiírta a népszavazást.

Címkék: Tolmács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 18:06, csütörtök | Helyi

A csimpánzok az emberekhez hasonlóan beszélgetnek, de nem a szájukkal

Sok gesztus és gyors reakcióidő jellemzi a csimpánzok kommunikációját, legalábbis Kelet-Afrikában. Új kutatások feltárták, hogy a majmok többet mutogatnak,

2024. Július 25. 11:00, csütörtök | Helyi

Felvételi - Mintegy 5600-an kerültek be a PTE-re.

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) mintegy 5600 hallgató került be az idei általános felvételi eljárásban, 2 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban.

2024. Július 25. 10:00, csütörtök | Helyi

Felvételi - Őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem.

Őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem (ME), ahová idén összesen 3319 jelentkező nyert felvételt, közülük 2632-en magyar állami ösztöndíjas, 687-en önköltséges képzésen kezdhetik meg a tanulmányaikat

2024. Július 25. 08:46, csütörtök | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.