Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 05. 20:50, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Erdogan-látogatás - Török kormányfő: országa híd lehetne Európa és a Közel-Kelet között

Erdogan-látogatás - Török kormányfő: országa híd lehetne Európa és a Közel-Kelet között

A török miniszterelnök szerint Törökország híd lehetne Európa és a Közel-Kelet, illetve Észak-Afrika között, uniós tagságuk pedig társadalmilag és gazdaságilag is megerősítené az Európai Uniót.

Recep Tayyip Erdogan kedden Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen A török külpolitika és a globális béke című előadásában kiemelte: az EU-csatlakozás továbbra is fontos célja az országnak, de csak egy bizonyos pontig, utána nem várnak tovább az unióra.
A magyar-török kapcsolatokról azt mondta, arra a népre, amely felül tud emelkedni a sérelmeken, képes tanulni a vereségekből és tartós barátságokat alakít ki, fényes jövő vár. A magyaroknak és a törököknek ez sikerült - mutatott rá, hozzátéve: Magyarország mindig támogatta Törökország EU-csatlakozását, amit nagyra értékelnek.
Az eseményen, amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett, a politikus hangsúlyozta, sajnos Európa egészéről nem mondható el, hogy olyan kedvezően állna a török EU-tagság kérdéséhez, mint Magyarország: 2005-ben - emlékeztetett - "politikai akadályok" miatt megakadtak a csatlakozási tárgyalások.
A török kormányfő azt hangoztatta, Törökország 1959-ben nyújtotta be a csatlakozási kérelmét, azaz több mint ötven év telt el azóta. Egyetlen uniós állammal sem bántak így, csak Törökországgal szemben viselkedik így az EU, pedig a tagállamok közül soknak a gazdasági helyzete össze sem hasonlítható az övékével - mondta.
Recep Tayyip Erdogan úgy véli, az EU Ciprust "ideológiai okból" vette fel. Ciprusnak nevezik, pedig ilyen állam nem létezik - fogalmazott.
Kiemelte, az EU-csatlakozás továbbra is fontos célja Törökországnak, de nem várnak erre örökké. Jelenleg az EU komoly problémákkal küzd, a válság mélyen megrázta. Közölte, a török tagság társadalmilag és gazdaságilag is megerősítené Európát, így az ország csatlakozása életbevágóan fontos lenne az EU-nak, de ezt nem érti meg Európa.
A török miniszterelnök arról is beszélt, hogy Szíriában "véres összecsapások" folynak, a kormány már több mint hatvanezer ember haláláért felelős, és több mint egymillió ember elvándorlását idézte elő. Törökországnak 910 kilométer közös határszakasza van Szíriával, így rengetegen jöttek onnan az országba - mondta. Úgy fogalmazott, "a nyitott kapuk politikáját" követik, nem zárják le a határokat, tárt karokkal fogadják a menekülteket, és segítenek a rászoruló szíriaiakon.
Emlékeztetett arra, hogy korábban is befogadták azokat, akiknek el kellett menekülniük a hazájukból, így Magyarországról II. Rákóczi Ferencet és Kossuth Lajost is.
Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy "a háború könnyű, a béke nehezebb", de Törökország mindig a nehezebb utat választja, hogy békés jövőt hagyjanak a következő nemzedékeknek. Ez határozza meg az ország külpolitikáját a szomszédjai és a világ más országai iránt is - tette hozzá.
Arra is kitért, hogy mindig a béke pártján állnak a világ konfliktusaiban, mert a globalizációval nemcsak a tőke, hanem a politika is globálissá vált, a konfliktusok hatása az egész világon érezhető.
A török kormányfő hangsúlyozta, fontos, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak szerte a világon.
Kiemelte, hogy a világot nemcsak a globális felmelegedés fenyegeti, sokkal nagyobb veszélyt jelent a globális igazságtalanság: ezért nem szabad bőrszín, vallás vagy etnikai hovatartozás alapján megkülönböztetni az embereket.
Recep Tayyip Erdogan kedden megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel az Országházban, majd a két kormányfő beszédet mondott a magyar-török üzleti fórumon. A török miniszterelnököt délután a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk