Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Február 25. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Energetikai beruházás kezdődhet Losoncon

Energetikai beruházás kezdődhet Losoncon

Jelentős, tizenegy millió euró értékű energetikai beruházásra bólintott rá Losonc (Szlovákia) önkormányzata.

A testület öt hektár, jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló szántóföldet adott el a Kobra cégnek hőerőmű építése céljára.

A Kobra cég biometán tüzelőanyagú hőerőművét a várostól délre, a rappi kereszteződéshez közeli területen valósítaná meg. A biometán előállításához szükséges növényeket termesztő vállalkozásokkal a cég legalább tizenöt évre szóló beszállítói szerződést köt, a biometán hőerőműben húsz–harminc új munkahely kialakításával számolnak, a beszállító termelőknél pedig legkevesebb negyven–ötven munkahely stabilizálódhat. A város emellett olyan garanciákat is beleépített a szerződésbe, melyek szerint, ha nem épül meg záros határidőn belül a hőerőmű, akkor a város eredeti állapotába visszaállítva, az eredeti vételáron visszavásárolja a telket a magánvállalkozástól. A Kobra cég emellett kétszáz méter járda kiépítésére is kötelezte magát.

A biometánt a jövő megújuló energiaforrásaként tartják számon, Szlovákiában még nem terjedt el, viszont Németországban a statisztikák szerint már közel három és fél ezer biogázt termelő üzem működik, az ottani tapasztalatok szerint egy kilowatt energia előállítása hat–nyolc centbe kerül, ami rendkívül alacsony költségnek számít. Biometánt állati trágyából vagy energianövényként termesztett gabonákból, főleg kukoricából lehet gazdaságosan előállítani. A Losonc mellé tervezett biometán hőerőmű például a környéken gazdálkodó, energianövény termesztésével foglalkozó vállalkozókkal köt szerződést a folyamatos alapanyag-ellátás érdekében. Egy hektárról betakarított gabonából átlagban 50 gigajoule energiát lehet kitermelni biogáz előállításával. A módszer elterjedése néhány éven belül alaposan átrendezheti az energiapiacot, stabilizálhatja és csökkentheti az elektromos áram, a hőszolgáltatás és akár az üzemanyag árát is.

Címkék: Losonc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 16:00, péntek | Helyi

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál.

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő. A biztonságos, szigorú feltételeknek megfelelő működtetés minden ipari üzemmel szemben e

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Vesztére másodszor is visszatért a hívatlan vendég.

Folyamatos pénzzavarban volt az a 37 éves férfi, aki kétszer tért vissza lopni ugyanabba a salgótarjáni ingatlanba, de a háziak mindkétszer rajtakapták.

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.