Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Október 23. 21:15, hétfő | Belföld
Forrás: port/hvg/litera/pestisracok/Zsuffa Csaba

Emlékszik? 1990. október 25-én kezdődött és három napig tartott a taxisblokád.

Emlékszik? 1990. október 25-én kezdődött és három napig tartott a taxisblokád.

Salgótarjánban is lezárták a város minden bevezető útvonalát. Állt a közlekedés. Csak a megkülönböztető jelzéseket használó járműveket engedték át a tiltakoz

1990-ben a tőle távolodó kelet-európai államokat a Szovjetunió a kőolajvezeték elzárásával büntette, akiknek a piacról kellett olajat venniük, dollárért, ami nem volt. A költségvetés hiánya hatalmasra duzzadt. Akadozott az ellátás. Irak lerohanta Kuwaitot, a kőolaj világpiaci ára megduplázódott, így mindenütt emelni kellett a benzinárakat, nálunk is.

Csakhogy az MDF kormány ügyetlenül, otrombán lépte meg a szükségszerű, de várhatóan amúgy is rendkívül népszerűtlen lépést, magára haragítva a magánfuvarozókat és taxisokat.

Október 25-én délután (nem valamelyik kormánytag, nem egy politikus), hanem Kardos Antalné, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szóvivője jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy éjféltől hatalmas mértékben, 65 százalékkal emelik a benzin árát.

Budapesten ekkor annyi taxis próbált megélni, mint New Yorkban.20.000 taxis működött legálisan és még legalább 5.000 illegálisan.

A világpiaci árváltozás mértékét jócskán meghaladó, brutális áremelés hatalmas csapás volt az amúgy is törékeny egzisztenciájukra.

A dolgozók érdekvédelmi szervezetei, azok szervezőereje igen gyönge volt. A taxisoké azonban egészen kivételes, mert olyan eszközzel rendelkeztek, amilyennel a polgári világban – a mobiltelefon és Facebook előtti korban - senki más: CB-rádióval.

Ez a kommunikációs rendszer tette lehetővé számukra és csakis számukra, hogy pillanatok alatt megszervezzék az ellenállást az egzisztenciájukat fenyegető kormányzati lépés ellen.

Este fél tízre blokád alá vették Budapest úthálózatát, megbénították a várost, másnap délre pedig az ország főútvonalait. Csak a mentők számára és más, életbe vágó esetekben tették lehetővé a közlekedést.A közutak, a hidak lezárásához csatlakozott a fuvarozók egy része is.

Az ország közlekedése ezzel teljesen megbénult, csaknem hatszáz helyen volt útzár. A blokáddal azt akarták elérni, hogy a kormány vonja vissza a benzináremelést.

A Fidesz kritizálta a kabinet intézkedéseit, de nem értettek egyet a demonstrálók módszerével, eszükbe sem jutott, hogy a törvényes kormányt megdöntsék. Ez volt a Fidesz első látványos elhatárolódása, amikor ebben a kérdésben nem volt hajlandó együttműködni a szabad-demokratákkal.

Budapest, 1990. október 28. Az ország életét megbénító taxisblokád ellen tüntetők menete a Lánchídon 1990. október 28-án / MTI Fotó: Mónos Gábor

Taxisblokád madártávlatból / Fotó: Fortepan.hu

Horváth Balázs a megafonnal / Fotó: Fortepan.hu

Addig mindenki beszélt, össze-vissza hadovázott, félreinformált tömegbe lövetésről, a hadsereg fellépéséről. Antall József államférfiként, higgadtan, logikusan, ész -érvekkel szólt a választókhoz és tárta fel a valós helyzetet.

Antall József miniszterelnök, autogramot oszt az Európa-nap elnevezésû rendezvényen Fertőrákoson / Fotó: MTI

Ez az interjú mindenkiben mély benyomást keltett. Az emberek, a közvélemény úgy gondolta, hogy bár egy beteg, lábadozó politikust látnak, ő mégis nyugodt, kimért, megfontolt és határozott. A társadalom megnyugodott.

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma