Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Április 22. 13:54, hétfő | Helyi
Forrás: MTI-BUDAPEST ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM EM

EM: már több mint 5000 nyertes a Napenergia Plusz programban.

EM: már több mint 5000 nyertes a Napenergia Plusz programban.

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)

A tárca a Facebookon közzétett bejegyzésben kiemelte: a kormány 75 milliárd forinttal támogatja a családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A Napenergia Plusz programban egy ingatlanra akár 5 millió forint nyerhető el modern napelemes rendszerek telepítéséhez.
Mostanáig közel 17 ezer támogatási kérelem érkezett be, feldolgozásuk folyamatos, 5116 pályázó már kedvező elbírálásban részesült. Az eddigi nyertesek összesen 20,7 milliárd forint támogatást kapnak fejlesztéseikhez - ismertette az EM.
A jövő a zöldenergiáé. A kormány több kiírásban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésére és tárolására. A Napenergia Plusz programban a bruttó elszámolásba kerülő háztartások juthatnak költségeik kétharmadát fedező vissza nem térítendő támogatáshoz napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez, felszereléséhez. A nyertesek a nappal megtermelt energiát így később, a csúcsfogyasztási időszakokban használhatják világításra, háztartási nagygépek működtetésére, vízmelegítésre. Önellátási képességük ezzel erősödik, miközben áramszámlájuk csökken - hangsúlyozta a tárca.
A támogatott pályázók átlagosan 4 millió forint állami hozzájárulásra tartottak igényt. A Napenergia Plusz program keretösszege így akár mintegy 19 ezer család fejlesztéseit is elősegítheti - jelezték a bejegyzésben.

Már előkészületben van a folytatás, amely több mint tíz éve működő napelemes rendszerek hatékonyabb üzemeltetését segítheti energiatároló támogatott beszerzésével, telepítésével - hívta fel a figyelmet az EM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.

2024. Július 17. 17:55, szerda | Helyi

Tolnay Klári

110 éve, 1914-ben ezen a napon született Tolnay Klári – Tolnay Rozália, Rózsi néven. Gyerekkorában Mohorán egy nógrádi kis faluban éltek. Édesapja, Tolnay Lajos a Ganz-Mávag építészmérnökeként örökölte

2024. Július 17. 17:00, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.