Városlista
2024. augusztus 13, kedd - Ipoly

Hírek

2024. Augusztus 13. 07:53, kedd | Belföld
Forrás: MTI

EM: júliusban túlnőtte a 60 ezres darabszámot a hazai tisztán elektromos járműpark

EM: júliusban túlnőtte a 60 ezres darabszámot a hazai tisztán elektromos járműpark

A Belügyminisztérium rendszeres adatközlése szerint az elmúlt hónapban elért gyarapodással mostanáig közel 61 ezer kizárólag elektromos hajtású gépkocsi állt forgalomba Magyarországon, a teljes zöld rendszámos állomány a hibridekkel együtt júniusban múlta felül a 100 ezer darabot; az újabb mérföldkő elérése a leginkább klímabarát flotta lendületes bővülését jelzi - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán hétfőn.

Az évtized elejéhez mérten a kizárólag elektromos hajtású gépjárművekből már közel nyolcszor több fut a hazai utakon. A 2020 eleji adatokhoz képest a zöld rendszámos járművek földrajzi eloszlása is kiegyensúlyozottabbá vált, akkor nagyjából a teljes flotta felét adták a fővárosi gépkocsik, ma már tízből hat a fővároson kívüli - ismertette a tárca.

Környezetkímélő motorkerékpárból az elmúlt hónapban állt munkába a hatszázadik, tisztán elektromos tehergépkocsiból pedig a négyezredik. Előbbiekből több mint százat, utóbbiakból pedig több mint ezret helyeztek forgalomba 2024-ben világoszöld hatósági jelzéssel az EM bejegyzése szerint.

Idén állandósultak a rekorddöntések a zöldautózás hazai terjedésében. 2024 februárja óta minden hónapban bármelyik korábbi havi adatnál több környezetbarát járművet helyeztek forgalomba Magyarországon. Az élénkülés jelentős részben a vállalatok számára fél éve elérhető támogatási programnak tudható be. A 30 milliárd forintos kiírásban 2,8-4 millió forint állami hozzájárulás igényelhető tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához 2025 tavaszáig. A hétfő reggeli összesítés szerint eddig kereken 3500 támogatási kérelem érkezett be, a cégek több mint 4200 gépkocsi beszerzéséhez kértek összesen mintegy 16,4 milliárd forintot - közölte az EM.

A jövő a zöldenergiáé. A legnagyobb szennyezők közé tartozó közúti közlekedés zöldítése nagyban előmozdíthatja a klímavállalások teljesítését is. A zöldautók nemcsak tisztábbak és csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, hanem működtetési-karbantartási költségeket is megtakaríthatnak üzemeltetőik számára - hívta fel a figyelmet a tárca.

Az Energiaügyi Minisztérium az elektromos autózás további térnyerése érdekében a töltőállomási hálózat fehér foltjainak felszámolását szolgáló pályázatot készít elő 28 milliárd forint keretösszeggel - jelezték.

Címkék: elektromos autó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 13. 08:06, kedd | Belföld

Ezeréves ünnep, 21. századi élmény – megújult a Szent István Nap mobilalkalmazása

Megújult mobilapplikáció és honlap segítségével tájékozódhatnak a Szent István Nap látogatói az eseményekről, rendezvényhelyszínekről és a négynapos ünnepségsorozattal kapcsolatos minden tudnivalóról.

2024. Augusztus 12. 08:02, hétfő | Belföld

Folytatódik a hőség a héten

Folytatódik a hőség a héten, a legmelegebb órákban akár 38-39 Celsius-fok is lehet.

2024. Augusztus 11. 09:45, vasárnap | Belföld

Meteorológia: jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani, a hétvégén markáns hidegfront érkezhet

Jövő péntekig újabb hőhullámra kell számítani Magyarország döntő részén, majd a következő hétvégén markáns hidegfront érkezhet - derül ki a HungaroMet Zrt. szombat délutáni videójából.

2024. Augusztus 11. 09:43, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: