Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Augusztus 15. 11:01, csütörtök | Helyi
Forrás: felvedek.ma/greendex/due/Mohan Jacob/hvg/web/zsuffa csaba

Eltünteti a mikroműanyagot egy új eljárás

Eltünteti a mikroműanyagot egy új eljárás

1 perc alatt eltünteti a mikroműanyagot egy új eljárás, és ez még nem minden. Ausztrál kutatók olyan technológiát fejlesztettek ki, ami a mikroműanyagokból grafént állít elő. Az eredmény minden szempontból siker.

Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosása során és a kozmetikai szerekből (ezekbe szándékosan tesznek apró műanyaggolyócskákat), valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok (például az autógumi, szigetelések) fizikai-kémiai aprózódása útján.

A globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok mellett a mikroműanyagok azok, amelyek a legnagyobb problémát jelentik a környezetszennyezés szempontjából.

Ma már nincs olyan pontja a bolygónak, ahol ne lenne jelen, így elkerülhetetlen, hogy a szervezetbe is bekerüljön. Márpedig az egészségügyi problémákhoz vezethet.

A kutatók éppen ezért igyekeznek kitalálni, miként lehetne összetakarítani a szennyeződést, és ha ez megtörtént, hogyan lehetne semlegesíteni azt. Ezen a téren most az ausztrál James Cook Egyetem kutatói értek el komoly sikert: egy olyan rendszert alkottak meg, ami rövid idő alatt grafénná alakítja a mikroműanyagokat. Az erről szóló publikáció a Small Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

Mohan Jacob, az egyetem tudósa és a kutatás vezetője szerint világszerte nagy az igény a műanyagok újrahasznosítására, az ugyanis olcsóbb megoldást jelent, mint a semlegesítésük.

A szakemberek egy palackot mikroműanyaggá őröltek, majd egy új eljárással, az Atmospheric Pressure Microwave Plasma nevű szintézis segítségével grafénná alakították azt. Ez azért is jó hír, mert a grafén iparági felhasználása virágzik, tekintve, hogy az anyag keményebb a gyémántnál, 200-szor erősebb az acélnál, és ötször könnyebb az alumíniumnál.

A tesztek során 30 milligramm mikroműanyagból 1 perc leforgása alatt 5 milligramm grafént sikerült létrehozni, ami sokkal gyorsabb feldolgozási eljárás, mint bármi, amit eddig használtak a szakemberek.

További jó hír, hogy az így előállított grafén az örök vegyi anyagokként ismert mérgező anyagok semlegesítésében is szerephet juthatnak.

InfoNógrád KÖZÉLETI MAGAZIN - 1,5 éve a salgótarjániak és nógrád vármegyeiek közössége.

Fennállásunk óta a Facebook csoportunkban, a weboldalunkon és a TikTok csatornánkon közel 60.000 olvasónk kíséri figyelemmel napi tartalmainkat. 😃 Köszönjük!

Reklámok nélkül adjuk a híreket és eseményeket. Szórakozás, ismeretterjesztés és kultúra. Sport és autós magazin mellékletek.
InfoNógrád salgótarjáni és Nógrád vármegyei közéleti magazin csatornái:

CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Twitter-X:
https://x.com/Nogradi_info
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Instagram:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
Facebook - InfoNógrád Nógrád vármegye:
https://www.facebook.com/infonograd
Facebook - InfoNógrád Magyarország:
https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
Facebook - InfoNógrád SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
Facebook - AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban

Címkék: mikroműanyag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, emberi alakot formázó Papper robot

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,