Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Július 15. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: katasztrófavédelem

Eltévedt családot mentettek

Eltévedt családot mentettek

Eltévedt egy négyfős család július 10-én a Nógrádszakál településen található Páris patak völgyében, két órás kutató és mentő munka után hivatásosok és önkéntesek közösen mentették le a bajba került embereket.

Egy évvel ez előtt tartottak a kiemelt jelentőségű turisztikai külterületeken, valamint a veszélyt jelentő, védett területeken bekövetkezett balesetek beavatkozási, mentési lehetőségei, a megközelítés, a felderítés, a helyszín behatárolásának sajátosságai mellett a kötéltechnikai eszközök használatának gyakorlására és az önkéntes mentőszervezettekkel történő együttműködés gyakorlására irányuló szituációs begyakorló gyakorlatot a Páris patak völgyében Nógrád megye hivatásos tűzoltói és a Karancs Speciális Mentőszolgálat. A múlt pénteki éles helyzet már-már kísértetiesen hasonlított az akkori gyakorlathoz, annyi különbséggel, hogy ezúttal senki nem sérült meg. A beavatkozás hatékony felszámolását nagyban segítette a tavaly megtartott gyakorlat, így a kiérkező tűzoltók már nem idegen tereppel álltak szemben.

Két felnőtt és két gyermek indult pénteken délután sétálni a Páris patak völgyében, helyismeret híján azonban eltévedtek, ezért segítséget kértek a kijutáshoz. A problémát fokozta, hogy a helyszínen csak szlovák térerő állt rendelkezésre, így a jelzés is a szlovák tűzoltókhoz érkezett, majd ők értesítették a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletét, s kollégáink ezt követően tudták a kapcsolatot felvenni az eltévedt családdal. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat közösen indultak a család felkutatására, majd több mentési csoportra osztódva rövid kutatómunkát követően megtalálták őket az egyik szakadék szélén. Mentőkötél biztosítása mellett, összehangolt munkával lekísérték őket a völgy aljába, majd onnan szálláshelyükre, s az életmentést így mintegy két óra alatt bonyolították le.

Tavaly a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felmérte a hegyi turista útvonalak kockázati helyszíneit és kidolgozta az ezekre vonatkozó műszaki mentési terveket, ezek közül a Páris patak völgyére vonatkozó minősült a második legveszélyesebbnek, s a turisták által egyik leginkább látogatott helyszínnek. A pénteki mentés bebizonyította ezen tervek és gyakorlatok hasznosságát, a mentés eredményességét tehát a tűzoltók felkészültsége alapozta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.