Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Szeptember 27. 13:30, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Eltakarították a salgótarjáni csokoládégyár romjait

Eltakarították a salgótarjáni csokoládégyár romjait

Eltakarították a két évvel ezelőtt leégett salgótarjáni csokoládégyár romjait. A felszámolás alatt álló Lívia Csokoládégyár Kft. telephelyét önkormányzati költségen tisztították meg.

Bodnár Benedek, a takarítással megbízott Salgótarjáni Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője az MTI-vel közölte, 1100 köbméternyi bontási hulladékot hordtak el a Kemerovó-lakótelepről, amelynek közepén állt a gyár.
Hozzátette: különválogattak húsz tonna veszélyes hulladékot, elsősorban palát és palatörmelékkel kevert építőanyagokat, ezeket a galgamácsai veszélyeshulladék-ártalmatlanítóba szállították.
Elmondta, az épület alatti talaj szennyezettségét a bontás közben és a végén is ellenőrizték, a laboratóriumi vizsgálatok szennyezést nem mutattak ki. Mivel a munkálatok befejeződtek, a lakótelepen patkányirtást is végeznek, a csokigyár égett alapanyagai miatt ugyanis elszaporodtak a rágcsálók - ismertette.
Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere az MTI-nek azt mondta: ugyan nem önkormányzati tulajdonról van szó, de a felszámoló és a biztosító pere évekre is elhúzódhat, ezért döntöttek úgy, hogy a város költségvetéséből végezzék el a romeltakarítást. A felmerülő, csaknem hétmillió forintos költséget a felszámoló nyertes per esetén az önkormányzatnak visszafizeti – tette hozzá.
A salgótarjáni Lívia Csokoládégyár 2011. október 14-én égett le. A tűz martaléka lett a kiszállításra váró karácsonyi készlet, több tonna csokoládé-alapanyag, valamint a cég teljes dokumentációja. Mivel a tulajdonos az elhúzódó rendőrségi és tűzoltósági vizsgálat miatt nem jutott a biztosítási összeghez, s a hitelezői szorongatták, beszüntette a társaság tevékenységét. Időközben a vállalkozó elvesztette a cég fölötti irányítását is, idén januártól felszámoló rendelkezik a csokoládégyár vagyonával.

Címkék: csokigyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 08:50, szerda | Helyi

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti - közölte az Útinform.

2024. Május 08. 08:00, szerda | Helyi

Felszakadozik a felhőzet.

Kezdetben többfelé lehet eső, zápor, délen zivatarok is kialakulhatnak, majd a nap második felében egyre kisebb területre korlátozódik a csapadék.

2024. Május 07. 15:15, kedd | Helyi

Áder János a fenntartható életmódról és az újrahasznosíthatásról is beszélt diákoknak Pétervásárán.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke környezetvédelmi, fenntarthatósági témájú előadást tartott.

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.