Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 03. 08:55, hétfő | Bulvár
Forrás: Tim Taylor/Lost 52 Project/instylemen/web/zsuffa csaba

A II. világháborúban elsüllyedt tengeralattjárót találtak az óceán mélyén

A II. világháborúban elsüllyedt tengeralattjárót találtak az óceán mélyén

A második világháború során széles körben használtak tengeralattjárókat a hadban álló országok és ekkorra már a technika is sokat fejlődött az első világháborúshoz képest.

Közel ezer méter mélyen, a Fülöp-szigetek térségében bukkantak rá a USS Harderre.Az Egyesült Államok Haditengerészete 1942. augusztus 19-én bocsátotta először vízre a USS Harder nevű hajót, amelynek első bevetése az év decemberének elején indult el.

Ezt a tengeralattjárót egy, a tengeripérfélék családjába tartozó, főként Dél-Afrika partjainál élő halról nevezték el, az úgynevezett Gato-osztályba sorolhatjuk, meglehetősen nagy hatótávúnak számított.

Az ellenséges erők azonban 1944. augusztus 24-én, a Fülöp-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete, Luzon közelében elsüllyesztették, 79 fős legénységgel merült alá a mélybe. Most, nyolcvan év után végre rábukkantak a Naval History and Heritage Command (NHHC) víz alatti régészei, akik a Tiburon Subsea és a Lost 52 Project vezetőjének, Tim Taylornak az adatait is felhasználták.

Bár közel ezer méter mélyen nyugszik a tengeralattjáró, nincs felborulva, tőkesúlyán pihen, és a kutatók szerint igen jó állapotnak örvend, már legalábbis a körülményekhez képest. Sokszor ezeket az elsüllyedt gépeket nem könnyű beazonosítani, most viszont más a helyzet, egyértelmű volt a tudósok számára, hogy a USS Harderről van szó. Az NHHC igazgatója, Samuel J. Cox úgy nyilatkozott, hogy a tengeralattjáró a győzelem hajszolása közben veszett oda – és mint tudjuk, a győzelemnek ára van, csakúgy mint a szabadságnak. Azonban a USS Harder számos japán hadihajót elsüllyesztett, mielőtt megsemmisült.

Azt mondják, a hajó megtalálása lehetőséget ad arra, hogy méltóképpen tisztelegjenek a legénység előtt. A USS Harder roncsát beszkennelték, és ebből, valamint az elkészített fotókból egy olyan 4D-s modellt raktak össze, ami segít a helyszín feltérképezésében. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy felmerülhet-e egyáltalán a kiemelés gondolata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 14:03, szombat | Bulvár

A FÜGEGTLENSÉG NAPJA FRANCIAORSZÁGBAN

1789 JÚLIUS 14. A franciák függetlenségi napja, 235 éve, a Bastille várbörtön lerombolásának és a francia forradalom kezdetének emlékére ünneplik.

2024. Július 13. 09:21, szombat | Bulvár

Filmtörténeti szenzáció: Az eredeti, 1923-as Egri csillagokból kerültek elő filmkockák

Megtalálták az 1923-ban készült Egri csillagok egyes képkockáit.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.