Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 18. 15:30, péntek | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt napokban tavasziasra fordult az időjárás, ennek következtében országszerte, így Nógrád megyében is megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma, ami összefüggésbe hozható a megkezdett tavaszi kerti munkákkal.

A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a szabadtéri tüzeket, ehhez azonban elengedhetetlen a szabályok betartása.

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején. A korábbi években jelentős eltéréseket mutatnak a statisztikák: 2012-ben összesen 981 esetben, 2013-ban 272, 2014-ben 235, 2015-ben pedig 240 alkalommal keletkezett tűz szabad területen Nógrád megyében. Ez a csökkenő tendencia köszönhető mind az állampolgárok felelős magatartásának, mind pedig a katasztrófavédelem hatékony megelőző munkájának, azonban ahhoz, hogy ez a szám idén se emelkedjen, továbbra is szükséges a fokozott figyelem és a felelősségteljes viselkedés.

Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése. A jelenség azonban már látható az elmúlt hetek adatai alapján, hiszen csak az idén már 22 esetben csaptak fel a lángok szabadtéren, ebből 15 az elmúlt hétvégén alakult ki. Mivel a következő napokban is biztosan többen kezdenek bele a kerti munkálatokba vagy választanak szabadtéri időtöltést, a saját és környezetünk biztonsága érdekében fontos néhány információt megismerni, valamint egy-két szabályt betartani. A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A kerti zöldhulladék elégetése – amennyiben az önkormányzati rendelet nem engedélyezi azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont) – tilos! Tilos továbbá az egyéb hulladékok égetése is, mert a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat. A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, majd ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. Mindig tájékozódjanak a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsanak tüzet. A dohányzók minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat. A szabályok betartását a tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik, s azokra, akik a szabályokat megsértik súlyos pénzbírság is kiszabható. 2015. március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is, így mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról.

Kérjük, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében. Amennyiben mégis tűz keletkezne, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy azonnal hívják a 105-ös, vagy 112-es ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ