Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Június 20. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti

Előkerült a CIA-börtön létezésére utaló dokumentum Lengyelországban

Előkerült a CIA-börtön létezésére utaló dokumentum Lengyelországban

Előkerült az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lengyelországi börtönének létezésére utaló szerződéstervezet Lengyelországban - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap keddi száma.

A terrorizmussal gyanúsítottak fogva tartásáról szóló dokumentum a feltételezett lengyelországi titkos börtön ügyét 2008 óta vizsgáló lengyel ügyészség legfontosabb bizonyítéka.
A lap szerint a lengyel hírszerző ügynökség (AW) által 2001 és 2002 fordulóján előkészített kétnyelvű szerződést azonban csak Zbigniew Siemiatkowski, az AW volt vezetője írta alá. A dokumentum egyebek között azt szabályozza, mi a teendő, ha egy fogoly meghalna. Állítólag egy jegyzetben azt is rögzítették rajta, hogy a szerződés az akkori miniszterelnöknek - azaz a baloldali Leszek Millernek - is bemutatandó.
A lap értesülései szerint a CIA nem ellenjegyezte a megállapodást. "Az amerikaiak kinevették a lengyelek által szignált szerződést, mert nem akartak nyomot hagyni a nemzetközi jog és saját alkotmányuk megszegéséről" - állítja a lap informátora, aki szerint a CIA amatőröknek nevezte lengyel partnereit, arra hivatkozva, hogy ilyen ügyekben nem köt hivatalos megállapodásokat.
Siemiatkowski, akit médiaértesülések szerint január óta hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádol az ügyészség, államtitokra hivatkozva nem akart nyilatkozni az ügyben.
Egyes vélemények szerint a szerződés semmisnek tekinthető, mivel csak az egyik fél írta alá. A Helsinki Emberi Jogi Alapítvány (HFPC) egyik szakértője viszont azt állítja, hogy már a tervezet is bizonyíték, amely arra utal, hogy Lengyelországban megvolt az akarat a börtön létrehozására.
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet feltételezései szerint Lengyelország - más európai országokhoz hasonlóan - a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után az amerikaiak szövetségeseként nem csak katonai támogatást nyújtott Afganisztánban, de hírszerzési ügyekben is együttműködött. Ennek keretében CIA-repülőgépek leszállását engedélyezte a Mazuri-tavaknál fekvő Szymany katonai repülőtéren, és terrorizmussal gyanúsított foglyokat tartott fogva a közeli Stare Kiejkuty település melletti hírszerzési kiképző központ elkülönített villájában.
A lengyel eljárásban sértettként szerepel két szaúdi - jelenleg guantánamói foglyok -, akik azt állítják, hogy a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták őket. A lengyel hatóságok azonban mindig határozottan visszautasították a lengyelországi CIA-börtön létezésére vonatkozó állításokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.