Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 16. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Illyés Tibor

Elkezdték a tanároknak és diákoknak szánt notebookok kiszállítását

Elkezdték a tanároknak és diákoknak szánt notebookok kiszállítását

Elkezdték a 120 ezer, tanároknak és diákoknak szánt notebook kiszállítását a Klebelsberg Központ irányításával - jelentette be az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós emlékeztetett: a kormány a következő négy évben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 565 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot a köznevelés digitalizációjáért.

A cél, hogy a köznevelésből kikerülő diákok megállják a helyüket az élet korszerű viszonyai között, és képesek legyenek arra, hogy a továbbiakban is fejlesszék informatikai képességeiket, ismereteiket - mondta a miniszter. Közlése szerint az eszközöket felmenő rendszerben mindig az 5. és 9. évfolyamos diákok kapják meg.

Hozzátette: az első ütemben, 34 milliárd forintból beszerzett notebookokból 55 ezer jut diákokhoz és 55 ezer pedagógusokhoz, tízezret pedig az iskolákban helyeznek el. A notebookok megérkeztek, azokat a Klebelsberg Központ juttatja el a megadott iskolákba.

A miniszter szólt arról is, hogy a robotika megismertetéséért olyan interaktív paneleket (kijelzőket) is kiszállítanak a köznevelési intézményekbe, amelyek növelik a gyerekek kreativitását.

A Klebelsberg Központ a sajtótájékoztatóra készített háttéranyagában azt írta: a programban valamennyi állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola részt vehet, a szakképző intézmények tanulói és pedagógusai azonban nem tartoznak a célcsoportba. A projekthez eddig 473 intézményfenntartó csatlakozott.



2025. december 31-ig 615 ezer (ebből 55 ezer tanári és 560 ezer tanulói), személyes használatba adható, hordozható IKT-eszközt (vagyis notebookot) osztanak ki. A projektben négy éven át, felmenő rendszerben, minden 5. és 9. évfolyamos diák szülei igényelhetnek gyermeküknek személyes használatra szolgáló notebookot - ismertették.

Hozzátették: 2024. december 31-ig a projektben részt vevő köznevelési intézményekbe interaktív paneleket, valamint a tanulói kreativitást és problémamegoldó képességet fejlesztő eszközöket - például programozható robotokat, programozható mikroáramköröket, drónokat - is kiszállítanak.

A sajtóanyag szerint első közben február 15. és március 31. között 120 ezer notebookot osztanak ki, bruttó 33,4 milliárd forint értékben a 9. évfolyamon tanuló diákoknak és a köznevelési intézmények pedagógusainak, akik eddig még nem kaptak hordozható IKT-eszközt személyes használatra. A tájékoztatás szerint 1168 település 3570 iskolába szállítják ki az eszközöket.

Az eszközkiosztások ebben az évben az 5. évfolyamon tanuló diákok személyes használatába adható notebookok kiszállításával folytatódnak - írták a Klebelsberg Központ háttéranyagában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.