Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 20. 07:23, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Elkezdődik a 2021-es népszámlálás előkészítését

Elkezdődik a 2021-es népszámlálás előkészítését

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdától véleménykutatást végez, hogy felmérje, mit gondolnak az emberek a személyazonosító adat megkérdezésével történő népszámlálás lehetőségéről.

A legutóbbi két népszámlálás során nem vettek fel személyazonosító adatokat, egyedül a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt is leválasztották a kérdőívek adatairól.

A KSH szerint azonban a személyazonosító adatok - így például a név - felhasználása lehetővé tenné az állami nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatok átvételét, ezáltal a kérdőív rövidebb lehetne, és a megkérdezettek gyorsabban végezhetnének a válaszadással.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során. A KSH éppen ezért változtatna az eddigi adatfelvételi módszerén, és a következő hetekben fel kívánja mérni, mit szólnának ehhez a megkérdezettek.

A népszámláláskor felvett adatokat a KSH a feldolgozást követően a személyazonosító adattól megfosztva tárolná, az így kapott adatok közlésére pedig továbbra is kizárólag összesített formában kerülhetne sor, a személyek beazonosíthatatlanságát garantálva.

A KSH honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta, hogy a július 22-ig zajló véleményfelmérés két csatornán történik. A válaszadók egy részét, 6 ezer embert összeírók keresnek majd fel, további 16 ezer ember pedig önálló internetes kitöltéssel vehet részt a felmérésben.

A válaszadás önkéntes és anonim, a kérdőív kitöltése 25-30 percet vesz igénybe - áll a KSH honlapján.

Címkék: ksh, Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.