Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 15. 14:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elismerően nyilatkoztak a paksi erőfeszítésekről

Elvégezte a paksi atomerőműben végrehajtott stresszteszt alapján összeállított nemzeti jelentés felülvizsgálatát az EU által delegált munkacsoport.

A delegáció vezetője elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A nukleáris hatóság honlapján szerdán közzétett tájékoztató szerint az EU-tagállamok biztonsági hatóságai által delegáltakból álló munkacsoport március 12–14. között a paksi atomerőműben felülvizsgálatot végzett. A helyszíni ellenőrzés során annak a nemzeti jelentésnek a felülvizsgálatára került sor, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal az atomerőműben tavaly elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat, ismertebb nevén stresszteszt alapján készített el.

Az OAH tájékoztatása szerint a munkacsoport Ausztria, Bulgária, Csehország, Németország, Románia és Szlovénia nukleáris biztonsági hatóságai által delegált szakemberekből, valamint az Európai Bizottság szakértőiből állt. A delegáció tagjai a még nyitott kérdéseket tisztázták, és megtekintették a paksi atomerőmű külső tényezőkkel szembeni védettségét biztosító főbb rendszereit is.

A csoport vezetője a felülvizsgálat zárásaként elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről, és megköszönte azoknak a munkáját, akik az OAH és a paksi atomerőmű képviseletében részt vettek a felülvizsgálatban.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a létesítményben üzembe helyezése, 1982 óta folyamatosan nagyszámú biztonságnövelő intézkedést hajtottak végre, illetve a földrengésállóság növelése érdekében műszaki megerősítéseket végeztek. Ezek eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által végzett vizsgálatok is.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.