Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 27. 08:11, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Elhunyt Menczel Iván

Elhunyt Menczel Iván

Életének 70. évében, Salgótarjánban elhunyt Menczel Iván, az SBTC, a Tatabánya és a Vasas egykori kiváló labdarúgója, aki az 1968-as mexikói ötkarikás játékokon olimpiai bajnoki címet szerzett.

Sikeres pályafutása során 279 NB I-es mérkőzésen 49-szer talált az ellenfelek hálójába. A Tatabánya és a Vasas színeiben két-két bronzérmet szerzett. A piros-kékekkel 1970-ben elhódította a Közép-európai Kupát. Az egykori kiváló játékosra kollégánk egyik korábbi cikkével emlékezünk.

Az 1968-as mexikói olimpiai bajnok magyar válogatott. Középen balról a második Menczel Iván


„Induljon a banzáj, essen szét a ház, legyen úrrá rajtunk az aktuális láz!” Attól tartunk, ehhez most nem is kell sok, hiszen a vendégünk nem más, mint Menczel Iván.
A karancsaljaiak olimpiai bajnokáról tudjuk: szereti a banzájt. Már hogy is ne szeretné, hiszen fia, Gábor volt a neves Bonanza Banzai együttes frontembere a nagy dalnokká avanzsált Ákos mellett. A fatert, a kiváló képességű hajdani labdarúgót – az SBTC, a Tatabánya, majd a Vasas csillagát – viszont egyszer a pályán halálfélelem kerítette hatalmába. Előzetesen azonban legyen elég annyi, hogy azon a meccsen emberünk a forró dél-amerikai „katlan” mélyén Pelét, a Fekete Gyöngyszemet fogta. Az immár hófehér hajú Menczel később hazaköltözött oda, ahonnan elindult a fények útján: ismét Salgótarjánban él, azóta újra a város egyik jellegzetes figurája.
Menczel Iván 1941. december 14-én született Karancsalján. A salgótarjáni Rákóczi iskolában a legendás Nagy Sándor tanár úr fedezte fel a fiúban az isteni szikrát. A tehetségese srác 1955-ben lett az SBTC igazolt játékosa. Gyorsan haladt előre a foci tudományában, hiszen olyan kiváló nevelői voltak, mint Wahlkampf Lajos és Szabó „Csoszi” István. Még 17 éves sem volt, amikor 1957. július 9-én bemutatkozott a fekete-fehérek NB I-es gárdájában.
- Emlékszem, Szojka Feri megsérült, erre Szűcs Gyuri bácsi gondolt egy merészet, és beállított a csapatba – eleveníti fel az esetet oly sok év távlatából. – Szombathelyen játszottunk, de 4:1 arányban kikaptunk a vasiaktól. Utána hol bekerültem, hol kimaradtam. Jancsik Misi sérülése után sokáig középhátvédet játszottam. Szinte minden poszton bevetettek, ám véglegesen Dávid Robi helyére kerültem be a gárdába. Robi nagyon rendes volt: gratulált, s mondta, akkor is játszanom kell a csapatban, ha az ő helyét „rabolom el”.
Pedig nem akármilyen legénység játszott akkor fekete-fehérben! A régi szurkolók még ma is fújják: Oláh G. – Oláh D., Jancsik, Jedlicska – Szojka, Dávid (Menczel) – Jagodics (Bablena), Vasas, Csáki, Bodon, Taliga. A fiúk 1958-ban, majd 1961-ben elnyerték a vidék legjobbjának járó dicsőséges címet.
Időközben a briliáns tehetségű Menczel állandó tagja lett az ifjúsági válogatottnak, melynek színeiben 1960-ban – klubtársával, Krajcsi Józseffel együtt – Ausztriában megnyerték az ifi Európa-bajnokságot, miután a döntőben 2:1-re legyőzték a románokat. A nagy siker után sem tört meg a tarjáni fiú lendülete, tagja lett az utánpótlás-válogatottnak, majd 1962-ben, 20 évesen kivitték a chilei világbajnokságra.
- Azon a vébén egyedül nekünk volt esélyünk arra, hogy megállítsuk a csillogó-villogó brazil tizenegyet – említi sóhajtva. – A szerencse azonban elkerülte a gárdánkat, máig sem értem, hogy az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen, a csehszlovákok ellen Latisev bíró miért nem adta meg Tichy Lajos szabályos bombagólját. Én ugyan Chilében nem léphettem pályára, de hát az a gárda a brillírozó Albertékkel az Aranycsapat óta mindmáig a legjobb magyar válogatott volt, s hazaérve így is megkaptam az érdemes sportolói jelvényt.
A tarjániak fiatal sztárját ekkor már sokfelé hívták, a Stécé vezetői viszont hallani sem akartak a fiú távozásáról. Menczel azonban már menni akart, hiszen az SBTC kiesett az NB I-ből, s Tatabányát választotta, ahol az ifjú házasembernek azonnal lakást adtak. Fél évet azonban ki kellett várnia, így csak 1963 tavaszán mutatkozhatott be a bányászváros csapatában, ahol Lahos, Laczkó, Csernai és a többiek már az utánpótlás- és a B válogatottból jó barátai voltak. A gárda 1964-ben bronzérmet szerzett, s a vidék legjobbja lett. A mesterük, Hidegkuti Nándor a saját klasszikus posztján, hátravont középcsatárként és jobbfedezetként szerepeltette Menczelt, aki így a gárda szellem irányítója lett. A csapatot kapásból sorolja: Gelei – Törőcsik, Hetényi, Juhos – Menczel, Laczkó – Bíró, Csernai, Szekeres, Deli, Lahos.
Az öt szép tatabányai évet az 1966-ban megszerzett újabb bronzérem koronázta meg, ám egy év múlva Menczel már a Vasas piros-kék színeit viselte. Azt az alakulatot tartják ma is minden idők legjobb angyalföldi gárdájának.
- Megtetszett a játékom a piros-kékeknek – magyarázza. – A Vasas vezetői rendszeresen lejártak miattam Tatabányára, s megkörnyékeztek, mondván, hogy a fővárosi gárdánál igazi nagycsapatban, nemzetközi klasszisú sztárokkal játszhatom, bejárhatom a világot. A régi haverok, Mészöly, Kékesi, Ihász és Farkas is „duruzsoltak” a fülembe, így végül engedtem a csábításnak. Azóta sem bánom, a Vasas-korszakom volt életem legszebb időszaka.
Menczel az akkori „arany-Vasas” gárdáját is kapásból fújja: Kenderesi (Varga) – Bakos, Mészöly, Mathesz, Ihász – Menczel, Fister – Molnár, Puskás, Farkas, Korsós. Edzőjük Illovszky Rudi bácsi volt.
A Vasast minden évben hívogatták dél-amerikai vendégszereplésre. A piros-kékek a chilei Santiagóban, 1968-ban megnyerték az Octagonal-tornát, majd egy év múlva ugyanott a harmadik helyen végeztek.
- Legyőztük az Universitate Chilét, majd a csehszlovák és az uruguayi válogatottat, s végül csak a brazil Santos tudott megállítani bennünket – emlékszik.
Ez utóbbi találkozó hevében kerítette hatalmába Menczelt a halálfélelem. Az esetre a főszereplő így emlékszik:
- Jobbfedezetként rám hárult Pelé kikapcsolása, de hát ez nem ment egykönnyen. A Fekete Gyöngyszem a pályán példásan dirigálta a csapatát, s a labdát alig lehetett tőle elvenni. Sokat fickándozott mellettem. Egyszer eluntam a dolgot. Jött a brazil támadás, szállt felénk a labda, s én a játékszert emberestül, mindenestül kivágtam a salakra. Pelé nagyot huppant, a földön maradt, s a sok tízezres közönség őrjöngésbe kezdett. Hirtelen elkapott a halálfélelem, attól tartottam, hogy valaki ott pisztolyt ránt, s keresztüllő. Le akartam szaladni a pályáról, de Rudi bácsi nem engedett. Később lecsillapodtak a kedélyek, noha Pelé király azon a meccsen már nem mehetett vissza a pályára. Egy szó, mint száz: „megúsztam”!
Még szerencse – mondhatnánk, hiszen közeledett az 1968-as mexikói olimpia, ahol Menczel oszlopos tagja volt az ötkarikás bajnokcsapatnak. A döntőben a bolgárok ellen a Fatér – Novák, Páncsics, Dunai L. – Noskó, Juhász I., Menczel, Szűcs – Fazekas, Dunai II., Nagy L. csapat játszott, de előtte Básti és Szalay is szerepelt.
Mintha ma történt volna! – emlékszik a nagy meccsre. – A finálében Bulgária legjobbjaival találkoztunk, és döntetlen esetén mindkét csapat aranyérmet kapott volna. A drága jó Lakat Karcsi bácsi a meccs előtti napon ötünket – engem, Novák Dezsőt, Páncsics Mikit, Szűcs Lajost és Fatér Karcsit – behívott, és határozottan közölte: „Nincs alku! Győzni kell!” Ilyen szellemben léptünk pályára, mégis a bolgárok szereztek vezetést. Az első félidő közepén szögletet rúgtunk, a labda a védőkről elém pattant, és 11 méterről a kapuba vágtam az egyenlítő gólunkat. Néhány perc múlva Dunai Anti vezetéshez juttatta csapatunkat. A bolgárok nem tudták elviselni a hátrányukat, így hármukat is kiállította a játékvezető. A második félidőben gyors ellentámadásokra játszottunk. Egyik alkalommal a kapunktól 20 méterre szereltem ellenfelemet, majd gyorsan előreíveltem a labdát Dunai Antinak, aki szinte besétált vele a kapuba. Néhány perc múlva a jobb oldalon cselezgettem, majd beadtam a labdát, amelyet Juhász Pista fejelt a hálóba, kialakítva a 4:1-es végeredményt.
A mieink megszerezték az olimpiai bajnoki címet!
- Azt a csodálatos, felemelő érzést, amikor ott álltam az olimpiai dobogó tetején, s hallgattam a Himnuszt, miközben kúszott fel hazánk zászlaja az árbocra, szavakkal nem lehet visszaadni – lelkendezik. – Elismerésként megkaptuk a Magyar Sportért Érdemérem arany fokozatát.
A lendület ezután is tovább tartott, a Vasas 1970-ben elnyerte a Közép-európai Kupát. Emberünk még 1972-ig vitézkedett a piros-kékek színeiben, majd 32 évesen átigazolt az Izzóhoz, ahol végül az élvonalba segítette a gárdát, ő azonban oda már nem követte társait, 36 évesen csendben visszavonult. Hosszú NB I-es pályafutása során összesen 279 meccsen szerepelt az élvonalban, 49 gólt lőtt, pedig a kivárások és a sérülések miatt csaknem két évet kihagyott.
A búcsúja után Menczel kiscsapatoknál, majd a Vasas serdülőknél edzősködött. A dereka azonban kevésbé bírta a terhelést, ezért 1994-ben leszázalékolták.
Az egykori kiváló játékos a nejétől már elvált, de van egy lánya, Tündike és egy fia, Gábor – az egykori Bonanza Banzai együttes sztárja –, akiket szeretettel emleget.
- Amikor Gábor fiam megszületett, aznap 2:0-ra legyőztük a Dózsát, s mind a két gólt én szereztem – mondja büszkén. – Ezt tartom életem legnagyszerűbb élményének.
Az egykori kiváló játékos a város közepén magasló garzonházban lakik. Szerényen él. A lakásban bármerre nézünk, mindenfelé egy eredményes pályafutás ereklyéit találhatjuk: serlegeket, zászlókat, jelvényeket, kitüntetéseket, bekeretezett képeket, s a Képes Sportok bekötött évfolyamait. A mai magyar labdarúgásról nincs jó véleménye.
- Már évtizedek óta csak a szócséplés folyik – zsörtölődik. – 1974-ben végeztem el a Testnevelési Főiskolát, s már akkor is arról beszéltünk, hogy a 10-12 éves gyerekek mellé olyan elhivatott edzőket kell alkalmazni, akik emellett a pályán be tudják mutatni a fiataloknak a játék mesterfogásait. Ettől azonban még messze állunk, s amíg nem így lesz, egy tapodtat sem haladunk előre, csak újabb 10-15 év telik el üres fecsegéssel.
Amikor a labdarúgásba áramló hatalmas pénzekről esik szó, bosszúsan legyint.
- Rosszkor születtünk – mondja. – Az akkori tudásommal most egy zsák pénzt kereshetnék. Amikor bekerültem a Stécébe, 200 forint kalóriapénzt, s a nagycsapatok ellen 600 forint prémiumot kaptunk. Az átlagnál jobban éltünk, de vagyonokat nem kerestünk. Ma viszont, aki egyeneset rúg a labdába, sokszoros milliomos lesz. No, de nem panaszkodom, örülök, hogy az állam az olimpiai bajnokokat most már tisztesen elismeri. Most szerényen eléldegélek, s nem lenne semmi gondom, ha nem kínlódnék a derekammal. Elég egy rossz mozdulat, és nem bírok kiegyenesedni.
Akad azért Menczel Ivánnak egy súlyos szívfájdalma: hiába ücsörgött 20 éves korától hosszú esztendőkön át a címeres mezes kispadján; hiába lépett pályára edzőmérkőzések sokaságán; hiába nyert olimpiai aranyérmet, egyetlen egyszer sem játszhatott a nagyválogatottban…
Balás Róbert

Címkék: menczel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:10, szerda | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész