Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2015. Február 18. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Elhunyt a haszonbérlő, mi lesz az érvényes szerződéssel?

Elhunyt a haszonbérlő, mi lesz az érvényes szerződéssel?

Mi a teendő, ha elhunyt egy föld haszonbérlője, és még él a vele kötött szerződés, a családtagok viszont nem jelentkeztek. A kérdést az onlinejogsebesz.hu válaszolja meg.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Földünket haszonbérletbe adtuk. Nemrégiben tudomásunkra jutott, - nem hivatalos forrásból - hogy a haszonbérlőnk idén júliusban elhunyt. Úgy tudjuk, hogy az elhunytnak van egy örököse, aki azonban ez idáig nem jelentkezett nálunk. Nem nyilatkozott arról sem, hogy kívánja-e tovább bérelni a földet, és az érvényes szerződés szerint, ez év november végén esedékes földbérleti díjat sem fizette ki. Mi nem tudjuk megkeresni őt, mert nem ismerjük se a nevét, se a lakcímét. Mit tehetünk ez ügyben, hogyan deríthetjük ki az adatait, és milyen jogi lépéseket tehetünk, ha már eltelt a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedése utáni 30 nap? Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Javaslom Önnek, hogy az elhunytnak vélt haszonbérlőt levél útján keressék meg, mivel nem kizárt, hogy ha Ő nem is, de annak örökösei átveszik a levelét és felveszik Önnel a kapcsolatot. Amennyiben egészen biztos abban, hogy elhunyt, úgy az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye szerint illetékes jegyzőt keressék meg, hogy elhunyt-e. Amennyiben igen úgy álláspontom szerint a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedése után póthagyatéki eljárás keretében az eljárás lefolytatható.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 14:04, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

2023. Január 29. 14:03, vasárnap | Belföld

Mintegy 700 millióan utaztak tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain

Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain - tájékoztatta a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-t.

2023. Január 29. 13:58, vasárnap | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar haderő harckészségének a legjobbnak kell lennie

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter a kormány Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban.

2023. Január 29. 08:22, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Ezen a héten sem volt ötös a lottón.