Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 04. 14:31, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Elhárítja a felelősséget a magyar hentesek ügyében a német Müller Fleisch

Elhárítja a felelősséget a magyar hentesek ügyében a német Müller Fleisch

Segíteni kíván a Müller Fleisch GmbH (MF) német húsipari cég azoknak a magyar henteseknek, akik nem kapták meg járandóságukat és ezért a cég központjánál tüntetnek, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nincs felelőssége a helyzet kialakulásában.

A társaság az MTI-vel szerdán közölte: a legnagyobb megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a munkaadó nem, vagy nem teljes mértékben teljesítette fizetési kötelezettségét azokkal a magyar munkavállalókkal szemben, akik korábban a MF-nél dolgoztak. A cég ezért minden lehetőséget megragad annak elérésére, hogy a munkaadó fizessen a munkavállalóknak. Ugyanakkor a járandóság elmaradásával kialakult helyzetnek semmi köze a Müller Fleisch-hoz - tették hozzá.
Kifejtették: a társaság és a Gante & Pairan Personalservice GmbH magyar partnere, a Gante & Pairan Consult Kft. vállalkozási szerződést kötött. A szerződéses viszony az idén márciustól június 20-ig tartott, és "fontos okok miatt" mondták fel. Egyebek között azért, mert a MF számára biztosított munkaerő szakmai ismeretei hiányosak voltak, nem tartották be a cégnél érvényben lévő alkoholfogyasztási tilalmat, és megsértettek biztonsági, tisztasági előírásokat - emelték ki.
Az MF a szerződésből fakadó fizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette, a szerződés felbontásával szemben pedig nem érkezett ellenvetés, és nem támasztott követeléseket sem a német, sem a magyar partner - áll a közleményben.
A Baden-Württemberg tartományi Pforzheimben működő társaság hangsúlyozta: amint a tudomásukra jutott, hogy elmaradtak kifizetések, nyomatékosan, írásban is felléptek a helyzet tisztázásáért és a járandóságok kifizetéséért. A cég továbbra is így jár el, ugyanakkor más, különösen jogi lehetőségei nincsenek - közölte az MF.
A hvg.hu hétfőn számolt be arról, hogy a társaság pforzheimi központjánál tüntetést kezdtek magyar húsipari dolgozók. A hírportál szerint a hentesek egy magyar cég alkalmazásában álltak, amely az MF fővállalkozójával szerződött disznóhús-feldolgozásra. A magyar cég, a Symplex-Pro Kft. szerint a németek tartoznak nekik 196 ezer euróval. Andrási Zoltán, a cég képviselője a portálnak elmondta: büntetőfeljelentésüket a hatóságok elutasították, a polgári peres eljárás megindítása pedig rendkívül költséges és nagyon sokára várható eredmény. Szerinte a mintegy ötven krízishelyzetbe került család addig nem tart ki.
A közvetítő cég, a német tulajdonú, de magyarországi bejegyzésű Gante & Pairan Kft. szerint minőségi és mennyiségi kifogások is voltak a magyar hentesek munkájával szemben, amelyek miatt az MF felbontotta velük a szerződést - írta a hvg.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése