Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 01. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: orientpress

Elhagyták Szíriát az ENSZ ellenőrök - hetekbe telhet a minták kielemzése

Elhagyták Szíriát az ENSZ ellenőrök - hetekbe telhet a minták kielemzése

Elhagyták damaszkuszi szállodájukat az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei szombat reggel. A világszervezet szakértői a tíz nappal ezelőtti, Damaszkusz környéki támadás helyszínén vettek mintákat, a támadásban nyugati hírszerzők és a szíriai ellenzék szerint a kormányerők mérgező gázt is használtak.A tervek szerint a szakértők a későbbiekben még visszatérnek Szíriába, hogy újabb mintákat gyűjtsenek további állítólagos gáztámadások helyszínein.

Az ENSZ ellenőrei hétfő óta vizsgálódtak annak megállapítása érdekében, hogy valóban bevetettek-e vegyi fegyvereket Damaszkusz környékén egy múlt heti támadás során. A szakértők az állítólagos gáztámadás helyszínén kikérdezték az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintákat vettek a túlélőktől, illetve a talajból, bútorokból és ruhákból is gyűjtöttek mintákat. A világszervezet korábbi közlése szerint hetekbe telhet a minták kielemzése.

Közben az amerikai média mértékadó fórumai szerint Barack Obama a brit parlament elutasító döntése és az amerikai kongresszus fokozódó nyugtalansága ellenére, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása híján is kész elrendelni a Szíria elleni korlátozott katonai csapást. A The New York Times, a CNN és a Dow Jones kormányzati forrásokra hivatkozó híradásai szerint noha az elnök még mindig nem hozta meg végleges döntését, a katonai akciót vélhetően azután fogják elindítani, hogy az ENSZ ellenőrei elhagyják Szíriát.

Az elemzők többsége a világos és következetes washingtoni koncepciót hiányolta a Szíriával szemben kilátásba helyezett katonai csapással kapcsolatban. Az amerikai elnök nyilatkozatai és a sajtóban megjelent katonai kiszivárogtatások szerint a készülő akció egyfajta 'figyelmeztető lövés lesz', amelynek célja nem a rendszerváltás, hanem az, hogy a szíriai rezsimet elrettentse a vegyi fegyverek újabb bevetésétől. A csapások, amelyeket várhatóan túlnyomórészt a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt rombolókról indított manőverező robotrepülőkkel fognak végrehajtani, a vegyi fegyverek hordozóeszközeire és parancsnoksági objektumokra összpontosítanak majd.Abban viszont több szakértő is egyetértett, hogy a legkárosabb talán az lenne, ha Washington visszafordulna a megkezdett úton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -